SM-klart för Predators vassa cheerleaders

På 90-talet tog C4 Lions Cheerleaders SM-guld i just cheerleading. Men under 2000-talet har det varit tunnsått med ”riktig” cheerleading i stan. Fram till för två år sen vill säga. I helgen som gick gjorde Kristianstad Predators Cheerleaders dessutom tävlingsdebut – en debut som slutade på bästa tänkbara sätt.
Sport • Publicerad 26 mars 2013
Ett bra genrep på hemmaplan… gav seger i tävlingsdebuten i Borås. Och nu är Kristianstad Predators Cheerleading klara för SM i Nyköping den 9 maj.
Ett bra genrep på hemmaplan… gav seger i tävlingsdebuten i Borås. Och nu är Kristianstad Predators Cheerleading klara för SM i Nyköping den 9 maj.Foto: Tommy Svensson
Jenny Karström.
Jenny Karström.Foto: 

Vid ”DM” i Borås i lördags gick Kristianstad Predators upp mot Göteborg Pumas, Malmö All Star Aces och Skövde Emeralds.

Och när tävlingsdebuten var avklarad så visade det sig att tjejerna i Kristianstad Predators Cheerleading hade stått för det bästa numret på golvet.

– Verkligen en stor prestation att vi slog de etablerade cheerlagen från Malmö och Göteborg. Dessutom har vi kvalat in till SM i Nyköping den 9 maj, säger ledaren Jenny Karström.

Gallring

U-märkt hälsade på Predators Cheerleading under genrepet inför den första tävlingen.

Nosaby sporthall var full av ungdomar och nyfikna föräldrar när vi gjorde entré. Tävlingsgruppen skulle då visa upp sitt tävlingsnummer för de lite yngre cheerleaderna och för de som var nyfikna att spana in det hela.

Och nog märks det att det ligger mycket träning bakom ett avancerat cheerleading-nummer.

– Dessutom är det amerikanska regler och då måste hår, smink och uppförande vara på ett speciellt sätt, annars godkänns det inte, berättar Jenny Karström.

Till den nuvarande tävlingstruppen hade föreningen en try-out där sedan Jenny Karström och ledarkollegan Maloin Allsten fick plocka ut de 20 bästa.

– Det var många som försökte komma med så det var inte helt lätt att bara ta ut 20 stycken, säger Karström.

I tävlingsmomenten bedöms tjejerna i dans, hopp, motion (rörelsemönster), spirit (uttryck i gester och mimik), bygg och säkerhet.

– Man måste visa juryn att det finns tillit i truppen, att man backar upp och litar på varandra.

Föreningen har varit seriöst aktiv i två år och ni som brukar gå och titta på IFK Kristianstads hemmamatcher lär inte ha missat de brandgula cheerleaders-flickorna.

– Det är våra tjejer. Vi har ett gäng på 80 stycken som turas om att cheerleada på IFK:s matcher. Vi är 25 stycken på varje match, berättar Jenny Karström.

De som tillhör tävlingstruppen har den senaste tiden tränat hårt för debuten, som alltså skedde i helgen som gick.

– De har tränat dubbelt så hårt som de andra, säger Jenny Karström.

En av tjejerna i tävlingsgruppen är Linnea Öhlund, 13 år.

– Ända sedan jag fick höra talas om cheerleading och sett vad det var så ville jag testa på det, säger Linnea.

Och nu när du håller på med det, vad säger du då?

– Att det till och med är roligare än vad jag hade trott.

Varför är det så roligt?

– Man har kul och gör en sak tillsammans. Sen får man kompisar och lär sig lita på varandra.

Byter IFK moy Predators

Tävlingsbiten är alltså ny för tjejerna, som dock kommer att fortsätta med cheerleading vid lokala idrottsevenemang.

Efter att IFK:s säsong är slut så väntar nämligen nästa uppdrag. Som föreningens namn antyder så är man knutna till Kristianstad Predators, just det, det amerikanska fotbollslaget som tog klivet upp i superserien förra säsongen.

Och när superserien drar igång i vår så kan ni räkna med att Kristianstads vassaste cheerleaders är på plats på Kristianstad IP för att höja stämningen vid matcherna.

Mikael Hallqvist
Marcus Nilsson, marcus.nilsson@kristianstadsbladet.se
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.