SM-säsongen startar i Söderhamn

Rally/Kristianstad Artikeln publicerades
Forshagas Mats Jonsson gör SM-debut i Söderhamn med fjolårets vinnarbil i sin jakt på ett 20;e SM-guld.
Foto:Lollo
Forshagas Mats Jonsson gör SM-debut i Söderhamn med fjolårets vinnarbil i sin jakt på ett 20;e SM-guld.

Rally-SM 2017 drar igång under lördagen med en mini-variant, då det är kval till söndagens tv-sända "SM i sprint" i Söderhamn, som innebär starten på SM-säsongen.

Intresset har också varit större än förväntat och med 117 anmälda överstiger premiären med råge snittet för SM-tävlingarna under fjolåret.

Störst intresse har 59-årige värmlänningen Mats Jonsson och hans jakt på ett 20:e SM-guld väckt då han för bara någon vecka sedan avslöjade att han sålt båda sina två WRC-Escorter och i stället köpt SM-vinnaren från i fjol, PG Anderssons WRC-Skoda.

– Nu har jag knappt hunnit sitta i bilen, så det finns mycket att lära och inte blir det lätt, säger Mats i ett försök att tona ner förväntningarna.

    Trots detta så är 59-årige Mats storfavorit att ta full pott i "kvalet" och så klart även då vara klar för att köra söndagens SM-sprint. Vill det sig väl kan det alltså redan på söndagseftermiddagen vara klart med hans 20:e SM-guld – låt vara att detta inte är i riktigt rally – men ändå.

    Ur skånsk synvinkel är det SM-trean Johan "Kalle" Green, Hässleholms MK (med nye kartläsaren Kevin Athley), som har störst förväntningar på sig. "Kalle", som han kallas i folkmun, har till årets säsong bytt ut sin Golf mot en ännu vassare Toyota och målsättningen är att komma högre än 2016. Fast genrepet i Bergslagsrallyt gick inte så bra, på sista sträckan rasade kopplingen och "Kalle" fick bryta. Vad är det man säger, ett dåligt genrep innebär sedan succé?

    För Anders Åberg, även han från Hässleholms MK, innebär lördagens SM-premiär första steget mot en SM-medalj.