Smet från dopningstestet
Enligt den finländska VM-organisationen hade Mamleev (bilden)kallats till dopningskontroll direkt efter att han gått i mål som 23:e man i den avslutande kortdistansfinalen.
Först tre timmar senare, i samband med avslutningsbanketten, fick VM-organisationen möjlighet att testa honom.
Därmed har han brutit mot reglerna och är att betrakta som dopad, säger Tero Järvinen, medicinsk kontrollant för VM-tävlingarna, till Orientering.se. Mamleev kommer därför att stängas av till vidare, i väntan på den utredning som Internationella orienteringsförbundet (IOF) tillsatt. Han riskerar bestraffning från IOF även om det skulle visa sig att det dopningstest han senare lämnade var negativt.
– Oerhört trist, säger Pan-orienteraren Jörgen Olsson, när han får höra nyheten om dopningsfallet.
– Jag är övertygad om att det är ett missförstånd, att Mamleev inte informerats av sina ledare om att han behövt stanna kvar för dopningstest. Ryssarna har inte många ledare med sig, och det är förmodligen någon ledare som missat där. Han är inte dopad, det vet jag. Orienteringssporten har varit förskonat från dopningsavslöjanden. Enda fallet är från 1993, då norskan Torunn Fossli-Säthre fälldes för att han använt en nässpray som innehöll det otillåtna ämnet efedrin.
– Jag är övertygad om att orienteringssporten är ren. Det är en för liten sport, säger Olsson.
Resultatet från Mamleevs dopningstest väntas bli känt inom en vecka.