Annons

Smitta i Slovakiens trupp – backen Vavro isolerad

Coronasmittan har tagit sig in i Slovakiens trupp med en dag kvar till EM-mötet med Sverige i S:t Petersburg.
Försvararen Denis Vavro och en ledare har isolerats.
Fotboll • Publicerad 17 juni 2021
Slovakiens Denis Vavro, till höger, har testats positivt för covid-19.
Slovakiens Denis Vavro, till höger, har testats positivt för covid-19.Foto: Daniel Kasap/AP/TT
Marek Hamsik.
Marek Hamsik.Foto: Kirill Kudrjavtsev/AP/TT

Slovakien har varit i kontakt med ryska hälsomyndigheter och följer Europeiska fotbollsförbundet Uefas protokoll.

– Just nu är han i karantän. Han har inga hälsomässiga problem. Det är väldigt tråkigt att han smittats och han kommer att missa de kommande två matcherna. Jag hoppas att det inte blir fler positiva tester, säger Tarkovic.

Annons

– Vi har vidtagit alla steg för att förhindra spridning av covid-19 i truppen, men det är inte lätt att under omständigheterna helt isolera sig från viruset, säger förbundskaptenen.

Ny tester väntar

Testerna genomfördes i onsdags och nya tester väntar för att utesluta att fler spelare eller ledare smittats.

– Det är väldigt tråkigt. Som spelare ser du fram emot ett mästerskap och så får du inte vara med.

Denis Vavro, 25, spelar för Lazio i Serie A. Han står på tio landskamper och spelade inte i Slovakiens öppningsmatch – 2–1-segern mot Polen i S:t Petersburg i måndags.

"Pressar högt"

Tarkovic fick på torsdagens digitala presskonferens frågan hur han ser på spelare som Alexander Isak, Dejan Kulusevski och Emil Forsberg.

– Sverige handlar mer om laget än individuella spelare. De spelare du nämner är viktiga, men Sverige har alternativ. Det kommer mest att handla om laget som helhet. De pressar högt, är kompakta i sitt försvarsspel och har inte förlorat en landskamp i år.

– Sverige visade ett fantastiskt försvarsspel mot Spanien (0–0). De klarade av att spela oavgjort, men vi gjorde en bra match mot Polen och vi har ambitionen att bygga vidare på den prestationen, säger Stefan Tarkovic.

Vilken kunskap om det svenska landslaget skaffade sig Marek Hamsik under den korta tiden i IFK Göteborg i våras?

Inte mycket.

Hamsik hyllar Kulusevski

Men han har en klar bild av vad som väntar 15.00 på fredagseftermiddagen.

Annons

– Sverige är fysiskt starkt och det kommer att göra det svårt för oss. Det blir svårt att vinna mot dem. Det är typiskt för Sverige att ha bra kämpaglöd och det är ett lag i form.

– För tre år sedan mötte vi dem i en vänskapslandskamp (1–1 på Friends arena i oktober 2018) och inte mycket har förändrats. Spelarna känner varandra bra och det är skickliga, erfarna spelare.

Att Dejan Kulusevski är tillbaka truppen efter coronasmittan ser Hamsik som ett stort lyft för Sverige.

– Kulusevski är en fantastisk spelare som har gjort det fantastiskt bra i Serie A (med Juventus). Han kommer att vara en stor tillgång för laget.

På frågan om det räcker att spela som mot Polen svarar Hamsik:

– Svårt att säga. Vi gjorde en bra match mot Polen och ska försöka göra samma sak igen.

Hamsik, som sprang mest av de slovakiska spelarna mot Polen, känner av den vadmuskel som till och från stoppat honom från spel i år.

– Man kan inte tänka på de sakerna. Man måste ibland ta smärtan och jobba emot den. Jag är glad att jag kunde hjälpa laget, säger han.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons