Snart har IFK inga motståndare
H elt ärligt så sökte vi inte aktivt på marknaden, sa Bill. Ibland dyker tillfället bara upp, sa Bull. Det var så IFK Kristianstad framställde värvningen av Ola Lindgren som ny tränare i föreningen.
Riktigt så gick det förstås inte till. Bladetsporten kan i dag avslöja att föreningen jobbade aktivt för att byta tränare. Sportteamet – med Mats Samuelsson och Thimmy Andersson i spetsen – förde samtal med Ulf Schefvert om att ta över IFK inför nästa säsong. Schefvert satt i Minden och hade hemlängtan – men blev brädad av Ola Lindgren. Som i sin tur blåste Kenneth Andersson och Ola Månsson. Kenneth har kontrakt även över nästa säsong och är erbjuden en annan roll i föreningen, och parterna för diskussioner. IFK hävdar också att man vill hitta en roll åt Ola Månsson.
Det börjar alltså bli många tränare på avlöningslistan – och det är väl inga problem om man har pengar. Men det gäller att IFK inte får storhetsvansinne.
Det finns gott om dåliga exempel. För mindre än ett år sedan meddelade HEH (Herr Elit handboll) att man vill bygga elitserien till en proffsliga. Det har hänt en del sen dess – och det är inga positiva saker för sporten. Handbollens elitserie påminner i dag mer om ett konkursbo än om en proffsliga. Fyra klubbar, Hammarby, Redbergslids IK, H43 och HK Drott, riskerar att förlora elitlicensen. Ytterligare några klubbar befinner sig i riskzonen.
Enligt gällande regler så ska klubbarna degraderas om de inte har en ekonomi i balans, men att skicka ner fyra klubbar i allsvenskan är inte realistiskt. Därför förbereder liganämnden en mildare variant av elitlicensen.
En märklig kursändring. Jag menar...vad säger de klubbar som sköter sig? Ska det verkligen vara tillåtet med ekonomisk dopning? Så har man det visserligen i Danmark, men när smällen väl kommer så är det godnatt för alltid. Sportbladet skrev nyligen en artikel om den ekonomiska krisen för de danska klubbarna. En ny undersökning av Idrættens Analyseinstitut visar att de danska elitklubbarna har gått minus 7,4 miljoner i snitt räkneskapsåret 2010/11. Året innan var det 2,8 miljoner i snitt. Allting i danska kronor förstås.
Och Sverige lär inte längre vara ett alternativ för de danska spelarna. I en intervju med Radiosporten säger Sävehofs klubbdirektör Stefan Albrechtson, och tillika vice ordförande i Svensk Elithandboll, att spelarlönerna troligen är en av anledningarna till att det går så tungt ekonomiskt för många klubbar.
Albrechtson tror vidare att man måste banta elitserien – från 14 till 12 klubbar. Jag tror att han har helt rätt. Svensk handboll har inte i dag, och inte inom den närmaste framtiden, 14 elitserieföreningar.
I måndags meddelade H43 från Lund att klubben drar sig ur elitserien efter den här säsongen på grund av ekonomiska problem.
Deras plats tas av den förening som vinner Allsvenskan. En serie som just nu toppas av Skånela. En plantskola från Märsta utanför Stockholm med en hall som får Sånnahallen i Åhus att framstå som modern.
Klubbarna har ett stort arbete framför sig när det gäller att bygga varumärket elitserien och händer det inget positivt så har IFK Kristianstad snart inga motståndare.