Snöoväder stoppar rallypremiären

Nu sätter den fortsatta vintern stopp för rallyåkarna som till helgen skulle ha haft premiär med asfalttävlingen Express-Specialen som arrangeras av SMK Hörby.
Sport • Publicerad 19 mars 2013

Väderprognoserna har varit samstämmiga, vintern behåller greppet om Skåne och för SMK Hörby var därför beslutet som togs igår kväll enkelt.

– För första gången tvingas vi ställa in en tävling.

– Som vi bedömer, blir det helt omöjligt att köra som planerat på söndag, konstaterar tävlingsledaren Daniel Wikström besviket.

Det som fällde det definitiva utslaget var dagens utlovade snöoväder som troligen innebär ett snötäckt mellan-Skåne på söndag. Även om man framåt helgen hade lyckats få de fem specialproven is- och snöfria, skulle transportsträckorna till och från proven då kunnat betecknas som ”vinterväglag”. Något som automatiskt innebär vinterdäck på rallybilarna. När specialproven sedan körs på asfalt hade detta betytt att man fått skifta däck inför varje specialprov.

– Praktiskt helt omöjligt och därför var valet att ställa in enkelt, menar Wikström.

Express-Specialen var tänkt som premiär i Södra BF:s RS-DM och Asfaltcup och hade lockat cirka 60 ekipage från Sydsverige plus några danskar. Även om söndagens tävling är inställd har SMK Hörby inte gett upp hoppet att köra längre fram när vintern väl gett upp.

– Någon ny dag är ännu inte bestämd. Förhoppningsvis hittar vi någon lucka i det späckade tävlingsprogrammet, menar Wikström.

Om ytterligare två veckor, den 7 april, är det dags för rally-DM nere på Söderslätt med Trelleborgs MK som arrangör. Även denna tävling kan bli svår att genomföra om vintern håller i sig.

Mikael Hallqvist
Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.