Söderberg oberörd

FOTBOLL MIYAZAKI. Han var nästan oberörd när det hände. Och skrattade mest åt det senare. –Ett tecken på engagemang, säger förbundskaptenen Tommy Söderberg om spelarbråket.
Sport • Publicerad 24 maj 2002
Förbundskaptenen var nästan oberörd av händelserna på torsdagsträningen.Bild:
Förbundskaptenen var nästan oberörd av händelserna på torsdagsträningen.Bild:Foto: 

Tv-kamerorna rullade, fotografer täckte träningen från alla vinklar och reportrar såg på.

Men det alla bevittnade och dokumenterade som ett jättebråk på Rugby Field en kvav och fuktig torsdagsförmiddag, ville Tommy Söderberg inte göra någon större affär av.

–Titta på Fredrik och Olof, de sköter det här bra, sade förbundskaptenen och pekade mot huvudrollsinnehavarna när de sida vid sida intervjuades om ”bråket i Miyazaki”. Då hade det gått ett par timmar. Träningsplanen hade bytts mot lyxhotellet, olja hade flitigt gjutits på de känslovågor som svallat.

Fotbollslandslagets hållning till skandalscenerna var samstämmig, närmast regisserad. Visst, det var ett bråk. Fast liksom ändå inte. Och definitivt inget att fästa så stor vikt vid.

–Sånt här händer i ett kampmoment. Något som finns...det har inträffat i alla de klubbar jag tränat. De var övertända, det är vardagslivet för de här spelarna i klubblagen, säger Söderberg.

Många av hans tränarkollegor skulle inte tolerera att deras spelare skämmer ut sig inför kamerorna och pennorna.

Men Söderberg visade mest förståelse.

–Det här är två spelare med en lång säsong bakom sig. Fredrik har spelat många måste-vinna-matcher den senaste tiden och Mellberg har spelat mycket i Premier League.

Förbundskaptenen visade ingen som helst oro för att Ljungbergs och Mellbergs heta uppgörelse blottlagt att det möjligen finns spänningar i gruppen.

–Båda inser att de inte kan spela så här i en match. Då blir de utvisade och laget blir lidande. Vi pratade om det vid nedjoggningen på träningen.q

FAKTA

Att två spelare brakar samman i ett bråk på träning har varit ovanligt i det svenska fotbollslandslaget. Men på klubblagsnivå är gruff betydligt vanligare när pressen är stor och adrenalinet tar över. Här är några av de mest uppmärksammade exemplen med svenskar inblandade:

1999 började Malmö FF:s målvakt Jonnie Fedel och backen Jimmy Tamandi bråka efter en närkamp på träning. Två år senare var det Zlatan Ibrahimovic och Fedel som hamnade i bråk. Ibrahimovic fick lämna träningen efter situationen.I Turkiet i februari i år hamnade Kennet Andersson i en dispyt med tredjemålvakten Recep Beler på en träning inför det upphaussade derbyt mellan Anderssons Fenerbahce och Galatasaray.På en AIK-träning i september förra året rök Martin Åslund och Benjamin Kibebe ihop, vilket slutade med en sprucken läpp för Åslund som fick egen arm i ansiktet.

Av Henrik Skiöld, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.