Annons

Sörenstam historisk efter fjärde raka

GOLF Annika Sörenstam gick upp från en niondeplats och skrev golfhistoria i Los Angeles på påskaftonen. Hon blev den tredje kvinnan som vunnit fyra tävlingar i följd på USA-touren.
Sport • Publicerad 17 april 2001
Annika Sörenstam vann i Los Angeles på påskaftonen och blev den tredje kvinnan som vunnit fyra tävlingar i följd på USA-touren.Bild: PRESSENS BILD
Annika Sörenstam vann i Los Angeles på påskaftonen och blev den tredje kvinnan som vunnit fyra tävlingar i följd på USA-touren.Bild: PRESSENS BILDFoto: Sörenstam historisk.

Sörenstam vann efter seger över sydkoreanskan Mi Hyun Kim i särspel.

–Jag kan bara inte tro det, sade den överlyckliga svenskan när hon sänkt bollen i 18:e och sista hålet på Wilshire´s Country Clubs bana.

Annons

–Jag bad om ett mirakel och fick det.

Sörenstam låg bara nia inför det tredje och sista varvet på lördagen. Men efter en strålande 66:a, sex under par, befann hon sig i ledningen sedan alla spelat färdigt. Det gjorde hon tillsammans med sydkoreanskan Mi Hyun Kim, som också smugit upp från en position längre bak. Hon hade 65 slag den sista dagen.

I särspelet fick den 24-åriga Kim dock ge sig mot den 30-åriga svenskan som tog sin 25:e titel sammanlagt på USA-touren. Före Los Angeles i år vann hon i Tucson, i Phoenix (där hon blev första kvinna att gå på 59 slag i proffstävling) och så vann hon majortävlingen Nabisco Championship.

Efter ett två veckors touruppehåll kom Annika till Los Angeles för veckans tävling.

Tidigare har Mickey Wright och Kathy Whitworth vunnit fyra gånger i rad. Wright gjorde det två gånger, 1962 och 1963. Whitworth gjorde det 1969.

–Jag skulle bli glad om Annika tog en fjärde rak seger och jag hoppas också att hon vinner en femte, sade Whitworth i veckan. Pat Hurst, som ledde tävlingen efter två rundor, tappade sex slag på de tio sista hålen, och slutade trea.

–Det var hemskt, sade Hurst som behövde tre puttar från drygt en meter på 16:e och från 1,5 meter på 17:e hålet.

–Man kan inte göra det och vinna. Jag spelade alldeles åt skogen hela dagen.

Sörenstam berättar att hon gått iväg för att ta lunchpaus:

–Jag kollade lite grand och när jag såg att Hurst låg sju slag efter tyckte jag det var bästa att sluta äta. Hon styrde stegen mot greenen och var mogen för det avslutande 18:e hålet. Då hade hon hört om Hursts tre puttar på 17:e hålet:

Annons

–Jag var glad att inte vara i hennes ställe just då.

Sörenstam kände sig helt lugn inför sista putten i särspelet mot Mi Hyuan Kim:

–Jag var så lugn och säker på mitt eget spel.

Ändå kände hon chock över att vara den som tog emot segerchecken värd 1,2 miljoner kronor. Prestationen kändes lika förbluffade som den klassiska ronden i Phoenix där hon gick runt på 59 slag .

–Båda är otroliga, sade hon. Jag kan inte tro att det hänt mig efter alla dessa år.

–Jag kan aldrig glömma 59-rundan och jag kan inte glömma detta.

Nu har Annika Sörenstam chansen att bli första spelare som vinner fem tävlingar i obruten svit. Amerikanskan Nancy Lopez vann 1978 i fem raka starter, men stod då över en tävling. Hon vann tre raka segrar, stod över en tävling, och vann sedan ytterligare två i rad. Nästa tävling går i Sacramento, Kalifornien, kommande helg.

–Jag kan knappt vänta, sade Sörenstam.

Annika Sörenstam har haft en fantastisk säsongsöppning. Hon inledde med två andra platser och fortsatte med de fyra raka segrarna. Hon har förstås återtagit första platsen på världsrankingen från australiskan Karrie Webb.

Liselotte Neumann, tvåa inför sista dagen, fick 76 slag avslutningsvis och blev femma.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons