Spa - något för killar också

Sport • Publicerad 20 maj 2005
Jens Brogren var lite skeptisk inför ansiktsbehandlingen, men passade på att njuta av ansiktsmasker och massage. BILDER: RONNIE SMITH
Jens Brogren var lite skeptisk inför ansiktsbehandlingen, men passade på att njuta av ansiktsmasker och massage. BILDER: RONNIE SMITHFoto: 
Christina Jonsson skulle gärna se fler yngre killar på spa:et i Åhus – även om ansiktsbehandlingar och inpackningar kanske ses som lite "omanligt".
Christina Jonsson skulle gärna se fler yngre killar på spa:et i Åhus – även om ansiktsbehandlingar och inpackningar kanske ses som lite "omanligt".Foto: 

En magisk förmiddag – en njutning för både kropp och själ. Det mest slående intrycket är den fullständiga känslan av avslappning.

Jag har inte varit så här avslappnad någon gång under mitt 22,5 år långa liv.

Jag tycker att spa kan vara en bra avkoppling från det vardagliga livet. Är du stressad eller stel i kroppen kan spa vara bingo. Då spelar det ingen roll om du är medelålders kvinna eller tjugoårig manlig stundent.

– Fler och fler upptäcker det unika i spa. Avkopplingen behövs i dagens uppstressade samhälle, säger Christina Jonsson, som driver Åhus Träningscenter i Åhus.

Christina är nöjd med uppslutningen sedan spa:ets invigning för två månader sedan. Det enda hon saknar är killar.

– Vi märker att killar behöver sådan här behandling precis lika mycket som medelålders män och kvinnor, säger Jonsson.

Jag tillhörde knappast de största skeptikerna, men jag visste såsom många av oss killar, inte riktigt vad jag gav mig in på.

– Av de manliga besökarna har vi en klar majoritet i medelåldern. Jag har ingen aning varför spa inte lockar yngre killar i större utsträckning. Förmodligen är det ansiktsbehandlingarna och inpackningarna som anses för omanligt, säger Christina Jonsson, som erbjuder en rad olika behandlingar.

Jag fick prova på bubbelpool, spa–massage och ansiktsbehandling. Christina Jonsson tog emot mig klockan tio och visade mig in i det som för bara ett drygt halvår sedan var reception på Christinas Aerobicscenter, men som nu är en vacker spa–avdelning på det nya träningscentrat i Åhus.

Jag ombeds ta på mig mina medtagna badbyxor och därpå drar jag över en vit morgonrock. Mina kläder lämnar jag inne i massagerummet.

Spa-avdelningens inredning är planerad i minsta detalj. I ena hörnet finns vilosamma fåtöljer. Det lyser lampor lite lätt från taket och i bakgrunden hörs lugn musik. Längst in till höger finns spa:ets bubbelpool. Poolen blir min första anhalt.

Bubbelpoolen erbjuder ett 36-gradigt vatten. Det som börjar med en lätt kittling under foten slutar med en virvlande ocean.

I bubbelpoolen finns fyra olika sitsar där du ska rotera runt under 20 minuter.

Mellan sitsarna finns avlastningsplatser och poolen rymmer maximalt åtta personer. Varje sits erbjuder sin särskilda upplevelse. Motorer pumpar ut vatten som strömmar upp med varierande tryck och till olika delar av kroppen.

Vid första sitsen kittlar det till lite lätt under fötterna, vid andra sitsen ökar trycket och vid tredje sitsen når strömmarna längre upp över kroppen. Vid den fjärde sitsen är trycket som störst och då blir hela ryggpartiet masserat av vattnet. Det är en befriande känsla att luta sig tillbaka i det varma vattnet - och det är en annorlunda upplevelse att känna strömningarna mot ben och rygg.

Efter badet får jag njuta av en klassisk spa-massage.

Hela kroppen smörjs in av en väldoftande olja, med mint och pomerans.

Jag har aldrig fått massage med olja. Det känns skönt. Kroppen mår bra och ett allt större lugn infinner sig.

– Säg till om jag trycker för hårt, säger Christina.

– Absolut inte, mumlar jag.

– Vi trycker inte allt för hårt. Sådan massage får man inte på spa, säger Christina.

Behandlingen tar en dryg halvtimme och under tiden har jag inte bara hunnit åtnjuta avslappning från topp till tå, jag har också hunnit bli rejält trött.

– Många av våra kunder brukar somna under behandlingen. På sätt och vis är det synd för då missar de mycket av upplevelsen, säger Christina Jonsson.

Jag lyckas att hålla mig vaken under spa-massagen, så också under ansiktsbehandlingen. Christina börjar med att rengöra huden med en varmvåt handduk.

Därefter smörjs huden in med en kräm som avlägsnar döda hudceller. Därpå läggs en ansiktsmask på och avslutningsvis smörjs ansiktet in med en massagekräm. Huden blir mjuk och väldoftande. Ansiktsbehandlingen är en ovan och annorlunda upplevelse. Jag kan erkänna att jag var en aning skeptisk, men behandlingen kändes inte alls konstig. Jag kan tänka mig att den är särskilt uppskattad om du har problem med acne. I sådana fall kan ansiktsbehandlingen vara en utmärkt hjälp.

Kroppen behöver tillförsel efter spa-behandling. Fruktfat och vatten får därför avsluta en fascinerande förmiddag.

Klockan är tolv när jag lätt omtumlad lämnar Åhus.

Jag luktar gott av olja.

Jag är trött.

Jag är avslappnad.

Jag mår bra.

Jag är definitivt en upplevelse rikare.

HÄLSA ÅHUS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.