Stämningen var magisk i Malmö

Det största som hänt Malmö FF i modern tid, skrev Buffalo-Bengt i inför premiärkvällen på nya Swedbank Stadion.
Sport • Publicerad 14 april 2009

Madsen stod sen med en tår i ögat och lyssnade på MFF-hymnen, såg de gamla stjärnorna ta plats på gräset och fick till sist se kung-Bosse (Larsson) lägga en symbolisk avspark.

Och det var bara början.

90 minuter senare, efter kassaskåpssäkra 3–0 mot Örgryte, stannade Madsen till i den mixade zonen utanför omklädningsrummen innan han lämnade Swedbank Stadion med små steg och ett stort leende:

– Nu skulle säsongen varit slut.

Det blir inte bättre än så här, menade Madsen innan någon påtalade att Helsingborgs IF leder serien…

Det var en historisk afton, en kväll att minnas, i den nya arenaeran och det är en av yrkets fördelar att man i bland är inbjuden på första parkett vid såna här tillställningar.

Stämningen på Swedbank Stadion var magisk, gräset fantastiskt, närheten grym och avslutningen himmelsk.

Det var nog ingen som saknade gamla slitna betongklumpen Malmö Stadion.

Malmö FF valdeatt inte göra någon pampig invigning. Varför det när man kan klä sina gamla hjältar och ta in dem på planen.

Förre KFF-tränaren Mats "Masse" Magnusson satt på läktaren i en Italien-tröja och såg på när Janne Möller, Patrik Andersson, Roy Andersson, Ingemar Erlandsson (som han tog i på MFF-hymnen), Stefan Schwarz, Tore Cervin, Krister Kristensson, Anders Andersson och Niklas Skoog gjorde entré på innerplan innan Bosse Larsson, den främste av dem alla, slog en symbolisk avspark.

"Bosse, Bosse, Bosse… det finns bara en Bosse Larsson", skanderade MFF-supportrarna.

Avslutningen blev snygg den också.

Labinot Harbuzi blev historisk, men han har fortfarande en bit kvar till Bosse Larssons nivå.

Swedbank Stadion är inte riktigt färdig– det är å andra sidan inte Malmö FF heller.

Men det finns onekligen mycket att bygga vidare på.

Stadens tredje landmärke på kort tid efter Turning Torso och Malmö Arena kostade 695 miljoner att bygga – 300 mer än det var sagt från början.

Men så har man också fått en fotbollsarena värd namnet. I tider när det råder konstgräs-hysteri var det skönt att se det läckert gröna naturgräset. En golfgreen av högsta kaliber. Det visar att det går om man vill, kan och har råd.

Men det finns, precis som för laget, fortfarande en hel del att putsa på runt Swedbank Stadion.

Parkeringsplatserna (om man kör bil) är väldigt få just nu och speakern är värd en mikrofon som inte glappar i fortsättningen.

Lite provocerande är det också att Malmö bara erbjuder sittplats till bortaklacken. ÖIS-arna stod försiktigt på stolarna, men vad händer när de mer aggressiva gossarna anländer till stan?

Malmö FF?Jag såg laget mot Mjällby och blev inte alls imponerad då.

Nu såg det betydligt bättre ut. Labinot Harbuzi är strålande med bollen och kan göra saker med den som Robert Åhman-Persson inte ens kan stava till. I backlinjen ska nye brassen Ricardinho blir riktigt spännande att följa. Och till sist: Agon Mehmeti och Jimmy Durmaz. In med dem från start i nästa match.

Det är lite tidigt att snacka om guld, men det kommer att hållas guldfester i Malmös nya fotbollsarena inom en mycket snar framtid. Det är ju sagt att MFF ska vara bland de ledande klubbarna i Norden om fem år.

Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.