Sten satte stopp för Olsson

Det blev en kort tävling för rallyföraren Jonas Olsson från Åhuskärr, när han som ensam skåning körde näst sista deltävlingen i Rally-SM, Bilmetrorallyt i Falun.
Sport • Publicerad 23 augusti 2004

Efter knappt halva första specialsträckan var det slutåkt för Jonas och co-drivern Jan Bengtsson.

En stor sten mitt i vägen satte stopp för den röda Peugeoten.

– Jag såg aldrig stenen, det bara small till under bilen, berättar Jonas.

– Jag trodde först vi åkt på en punktering, så jag slog av på farten för att känna hur bilen uppförde sig. Då tändes oljelampan. Det var bara för Jonas att slå av och rulla in till sidan. Där kunde han bittert konstatera att oljesumpen var sönderslagen. Ett öde han inte var ensam om, då samma sten knäckte flera andra ekipage.

– Jag tycker nog att man borde varnat för en så pass stor sten, då hade det här aldrig hänt, säger Jonas.

– Hoppas bara inte motorn tagit någon skada, det lät konstigt innan jag hann vrida av tändningen.

Nu var inte Jonas i Falun för att köra om SM-poängen i första hand, utan Bilmetrorallyt ingick även i Peugeot-Cup där han låg fyra före helgens tävling. En placering som han hoppades kunna förbättra.

– Men som tur var så bröt även några av mina konkurrenter så jag har fortfarande chans på en tredje plats.

Finalen i cupen körs i Östgötarallyt, även detta ingående i Rally-SM om tre veckor och då är Jonas på plats för att göra ett sista försök att avancera i Peugeot-Cupen. Thomas Rådström visade än en gång sin klass och totalsegrade i Bilmetrorallyt.

Därmed tog han sin sjätte raka SM-seger och är klar mästare redan innan finalen. Tvåa slutade Mats Jonsson och på tredje plats kom förra helgens segrare i Snapphanerallyt, Mats Thorszelius.

De här båda gör också upp om silver och bronsmedaljen i SM.

Klar SM-vinnare i den lilla grupp A-klassen blev P-G Andersson som med sin lilla Suzuki åkte ifrån lika klara silvermedaljören Jimmy Joges Peugeot.

Redan före Falutävlingen var Säffles Anders Karlsson, med Killebergsboende co-drivern Anders Martinsson, klar för SM-guld. För att understryka sin överlägsenhet vann han även lilla grupp N-klassen i helgen.

Enda klassen som fortfarande är en öppen affär är stora grupp N. Här fick nyblivne körkortsinnehavaren Stig-Olof Walfridsson (han åkte dit för fortkörning i somras och fick tillbaka lappen tre dagar före start) en välbehövlig seger. Han gör upp om SM-titeln med Kenneth Bäcklundh, som fick turboproblem direkt i helgen och slutade sist i klassen.

– Först av oss två i mål i finalen blir svensk mästare, konstaterade Stig-Olof Walfridsson.

– Och det blir jag, replikerade Bäcklundh med ett brett smil.

Tommy Svensson

RALLY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.