Stjärnorna på väg bort från elitserien

ISHOCKEY Stjärnorna och talangerna Henrik Zetterberg och Mattias Weinhandl verkar förlorade för svensk ishockey. I dag åker Zetterberg över till Detroit för att träffa ledningen i klubben. Weinhandl är nära ett kontrakt med New York Islanders.
Sport • Publicerad 15 maj 2002

– Vi vill att Henrik Zetterberg kommer över och tittar på några matcher för att se vad Stanley Cup är för något, säger Detroits assisterande general manager Jim Nill till tidningen Detroit Post.

Efter VM i Sverige har förhandlingar inletts mellan Detroit Red Wings och Zetterbergs agent Gunnar Svensson.

– Det är i praktiken klart. Detroit har verkligen visat att de vill ha över Henrik. Nu återstår bara detaljer, säger Svensson till Svenska Spel. Detroit är klart för kvartsfinal i NHL-slutspelet efter att ha slagit ut St Louis med 4–1 i matcher. I kvarten väntar segraren mellan Colorado–San Jose. I laget spelar sedan tidigare svenskarna Nicklas Lidström, Fredrik Olausson och Tomas Holmström.

Detroit draftade Zetterberg först i den sjunde rundan 1999 och klubbledningen är överraskad över Timråspelarens utveckling det senaste året. Och att han tog en plats i Tre Kronors OS-lag i Salt Lake City.

– Han har gjort väldigt bra saker den senaste tiden och vi vet att han har stor talang. Men en anledning till varför vi plockar över honom är att han ska få se hur det ser ut under ett slutspel, säger Jim Nill.

– När Nicklas Lidström kom över sa många att han var för tunn och vek, men bra hockeyspelare är bra hockeyspelare. Jag tror definitivt att Zetterberg kan spela i NHL, men det finns ingen hundraprocentig garanti. Landslagets och Modos stjärnforward Mattias Weinhandl är också på väg att ta steget över till en karriär i NHL.

Enligt Aftonbladet är Weinhandl och New York Islanders nära ett kontrakt.

– Går allt i lås så är det en dröm som går i uppfyllelse, säger Weinhandl.

Islanders general manager Mike Milbury var i Göteborg under ishockey-VM för att följa Weinhandl och prata framtid. Därefter har förhandlingar inletts mellan parterna. Enligt Aftonbladet talar mycket för att Weinhandl erbjuds ett tvåårskontrakt värt upp mot 20 miljoner kronor.

– Vi har pratat ett tag nu med varandra och om några veckor ser vi mer hur kontraktet kommer att se ut, säger Weinhandls agent Joakim Persson till Aftonbladet.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.