Annons

Stjärnskottet har lyft – tack vare Klüft

Hon fick ett gigantiskt genombrott förra säsongen, öste in poäng och blev både mål- och poängdrottning i SM-slutspelet.
Josefin Bouveng, 20, tackar bland annat sitt samarbete med före detta friidrottsstjärnorna Carolina och Patrik Klüft för framgångarna.
Ishockey • Publicerad 10 september 2021
Josefin Bouveng.
Josefin Bouveng.Foto: Sören Andersson/TT
Carolina Klüft, OS- och VM-guldmedaljör i sjukamp.
Carolina Klüft, OS- och VM-guldmedaljör i sjukamp.Foto: Henrik Montgomery/TT

I två års tid har landslagsforwarden tagit hjälp av det berömda friidrottsparet som hon fick kontakt med genom gemensamma bekanta.

Carolina Klüft är en av tidernas största svenska kvinnliga idrottare med sanslösa framgångar i sjukamp (OS-guld, tre VM-guld och två EM-guld) under tidigt 00-tal och stavhopparen Patrik Klüft sadlade om efter karriären och blev ishockeytränare.

Annons

– Jag träffade "Carro" senast i går. Patrik hjälper mig fortfarande mycket med fysträningen och "Carro" och jag har ett mentorskap där vi bollar en massa saker som har med idrott och prestation att göra. Hon har ju själv många erfarenheter som hon kan dela med sig av, säger Bouveng.

TT: Vad har samarbetet betytt för dig?

– Jag har en helt annan fysisk grund, jag känner mig starkare, snabbare och mer genomtränad. Sedan är det väldigt värdefullt för mig att bolla med dem. "Carro" och jag diskuterar många situationer som är nya för mig, men som hon har varit med om ofta, så det är en trygghet för mig.

"Coolt och inspirerande"

Josefin Bouveng var bara tre år gammal när Carolina Klüft vann OS-guld i Aten 2004.

– Jag har sett lite klipp från det att hon tävlade och det hon gjorde var väldigt häftigt, coolt och inspirerande. Det är också inspirerande sättet hon gjorde det på, att hon hade roligt, njöt och gjorde det på ett så lekfullt sätt. Där har jag lärt mig väldigt mycket. Hon gjorde fantastiska prestationer och njöt under vägen, det vill jag också göra, säger hon.

Bouveng har i många år setts som en jättetalang. Hennes genombrott i fjol var ändå sensationellt. Hon tredubblade sin målskörd från säsongen innan från 8 till 24 mål under grundserien och nästan fyrdubblade poängskörden från 12 till 47 poäng.

I slutspelet blev det 13 mål och 18 poäng på sju matcher.

Men säsongen slutade ändå i besvikelse när Brynäs förlorade SM-finalserien mot Luleå. Både Bouveng och större delen av laget drabbades av covid-19 inför finalserien.

– Jag missade första finalen, det är klart det påverkade oss för vi kunde inte träna ihop, det var väldigt olyckligt, säger hon.

Dags för guld

Den här säsongen vill hon ha revansch.

Annons

– Brynäs har en treårsplan och nu är vi inne på tredje året där vi ska gå hela vägen, så det är vårt gemensamma mål, säger Bouveng som bildade en produktiv kedja med SDHL:s skyttedrottning Lara Stalder och tjeckiska playmakern Katerina Mrazova som under grundserien gjorde sanlösa 192 poäng tillsammans.

Den kedjan är intakt.

Egentligen skulle Josefin Bouveng aldrig ha hamnat i Brynäs. När hon lämnade Djurgården sommaren 2020 skulle Knivstafödda Bouveng egentligen flytta till USA och plugga och spela ishockey på ärevördiga Princeton University.

Men pandemin har gjort att hon fått skjuta upp det både ett och två år. Nu är meningen att hon ska flytta dit om ett år. Men i år väntar en spännande säsong med SM-guldjakt med Brynäs och kanske OS-spel om Damkronorna kvalar in.

Men hon vill inte gå händelserna i förväg, utan pratar om det Carolina Klüft också ofta lyfte fram. Glädjen:

– Jag fokuserar på att vara här och nu, jag vill fortsätta utvecklas och ha roligt varje dag.

Fakta: Premiäromgången i SDHL

Lördag: Leksand–Modo, Linköping–Göteborg, Brynäs–Luleå, HV71–Djurgården, AIK–SDE.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons