Stoffe: Den här segern var farsans

Rally/Simrishamn Artikeln publicerades
Stoffe Nilsson, Hässleholms MK, tog i lördags sin fjärde seger i rallypremiären, Simrishamnsmixen.
Foto:Henrik Åkeson
Stoffe Nilsson, Hässleholms MK, tog i lördags sin fjärde seger i rallypremiären, Simrishamnsmixen.

Trots en efterhängsen förkylning lyckades Stoffe Nilsson, Hässleholms MK, med kartläsare Jesper Johansson köra hem sin fjärde seger i Simrishamnsmixen, premiär för Sydsvenska Rallycupen.

Före start var det en hängig Stoffe, som försökte mobilisera kraft att köra årets första tävling och utmana hemmahoppen Joachim Grahn/Rickard Nilsson.

Då var han inte alls på hugget men väl på plats bakom ratten i Subarun kom rallylusten tillbaka. En lust som blommade upp för fullt på de två första sträckorna men sedan kom nya orosmoln och vid målet på tredjesträckan var Stoffe säker på att få bryta.

– Det började strax efter start när vi fick tillbaka ett gammalt problem med bränsletrycket vilket gjorde att jag tappade koncentrationen, berättar Stoffe.

  – Något som gjorde att vi gled ut lite långt i en kurva och då gick en drivaxel sönder ...

  Tillbaka på serviceplatsen gjorde pappa Tommy en heroisk insats, bytte både drivaxel och fick även ordning på motorn. Som tack vann sedan Stoffe och Jesper de tre sista sträckorna och i mål var marginalen ner till tvåan, Eskilstunas Algot Öberg, 15,9 sekunder.

  – Den här segern är helt klart farsans, berömde Stoffe.

  – Utan honom hade vi aldrig kommit i mål!

  Att komma i mål i varje deltävling av cupen är väldigt viktigt då alla tävlingar räknas och att köra hem cupen i år är Stoffes målsättning.

  – Nu har det åtminstone börjat bra och det är bara att hoppas att detta håller i sig.

  Joachim Grahn, som körde nya R5-Fiestan, hade en jobbig tävling med mycket småproblem. Problem som kulminerade på tuffa sträcka tre ”Kronovall” där bilen bara stannade inne på sträckan.

  – Jag vet inte alls vad det är som är fel, men det fungerar inte för oss, kommenterade ”Jocke” uppgivet vid målet på sträckan.

  Bara här tappade man runt 20 sekunder till Stoffe och i mål var marginalen nästan en hel minut, absolut inte vad hemmahoppen hade räknat med. Inte heller förste utmanaren till de båda skåningarna, Eksjös SM-ledande Robert Scholander hade någon lyckad dag. På sträcka tre gick det lite för fort över ett ”sprätt” och den nybyggda Mitsubishin hamnade i skogen.

  I den 43 bilar stora klassen Trimmat 2WD försvann två av favoriterna tämligen snabbt, allra först fjolårets SM-tvåa Kristian Johansson som fick problem med styrningen direkt på första sträckan. Längre kom Hässleholms Johan Green, trea i SM 2016, men på fjärde sträckan gick en drivaxel sönder på Toyotan.

  Istället fick Ryds erkänt snabbe Robin Sandberg med nya Toyotan och sponsorn/kartläsaren Mathias Bengtsson till höger till det och vann. Tvåa slutade Mattis Olsson/Marcus Sundh från Gullabo och detta 19,3 sekunder långsammare.

  Förra helgen vann Kristianstads Johan Kastenman/Ronny Espmarker Anderslövsrallyt och följde upp segern med en mycket stark femteplats i samma klass.

  Kristianstadseger blev det i A-B-förarnas grupp E-klass där Jesper Larsson/Mikaela Lindahl vann, 13,3 sekunder före Gullabos Robin Håkansson. Regerande cupmästaren från Hörby, Magnus Sigvardsson, har haft en något tung inledning med rullning förra helgen, som följde upp med motorras i lördags.