Stoffe ställer inte upp i South Swedish Rally

På fredag börjar South Swedish Rally – utan Stoffe Nilsson. Vinslövsbon har helt enkelt inte fått ordning på sin Subaru.
Sport • Publicerad 21 maj 2003

I vintras var Stoffe tillbaka i sin Subaru och grupp N efter ett år i Peageot och F2-klassen. Han skippade vintertävlingarna för att koncentrera sig på resten av säsongen. Första stora målet var South Swedish Rally – en av Stoffes absoluta favorittävlingar. Men under Lille Mats Special för en månad sedan fick Stoffe Nilsson det obehagliga beskedet att han inte hängde med. Efter det skulle han ha tävlat i Kong Christian Race i Kristianstad och i Midsommardansen i Ljungby för att komma väl förberedd till South Swedish Rally, men han valde att stå över och försöka hitta felet med bilen. – Det finns ingen mening att köra om man inte kan göra sig själv rättvisa, säger Stoffe till Kristianstadsbladet. – När jag körde den sträcka som jag brukar testa på var jag långt ifrån de tider jag hade när jag körde grupp N senast. Motorn köndes stark och fin men när motorn kom upp i ett visst varvtal var det precis som om inget hände. Inför säsongen satsade Stoffe på det senaste inom motorelektronik. Han testkörde på Hovdalafältet och allt verkade vara frid och fröjd, men det är någon detalj som inte stämmer. – I grupp N får man inte trimma något mekaniskt utan bara göra justeringar i de elektroniska inställningarna. Det är alltså i de elektroniska inställningarna som felet sitter och med hjälp av en dator kopplad till motorn har Stoffe försökt hitta det. Och även tagit hjälp utifrån. – Jag har mejlat datafilerna till experter över hela världen men det är svårt för dem att ställa någon diagnos bara genom att titta på några datafiler. Hans förhoppning nu är att få tid på något laboratorium där man kan utföra en mera noggrann kontroll av bilen. – Det har varit svårt att få tider eftersom säsongen för banracing, rallycross och rally precis dragit igång. Tills vidare försöker hitta lösningar på egen hand. – Jag ska ut och köra ikväll (läs igår) men även om bilen går som en raket blir det ingen start South Swedish Rally eftersom jag har inte kunnat förbereda mig ordentligt. I juni skickar han iväg grejerna och han hoppas kunna köra några tävlingar under sommaren för att vara i form till SM-deltävlingen i Hässleholm i mitten av augusti. Mikael Hallqvist

RALLY KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.