Stoffe vann Silverkongen

Rally/Älmhult Artikeln publicerades
Henrik Levin med sambon Ida Isaksson, SMK Hörby, lyckades bli tvåa i "SM för VOC" när serien hade gruspremiär i Silverkongen.
Foto:Tommy Svensson
Henrik Levin med sambon Ida Isaksson, SMK Hörby, lyckades bli tvåa i "SM för VOC" när serien hade gruspremiär i Silverkongen.

Kristoffer ”Stoffe” Nilsson från Hässleholm och Jesper ”Jeppe” Johansson från Ryd vann rallytävlingen Silverkongen överlägset. Då hade Henrik Levin, ursprungligen från Djurröd men tävlande för SMK Hörby (och med sambon Ida Isaksson som kartläsare), det tuffare i den stora VOC-klassen. Till slut blev det ändå en andraplats för paret.

Silverkongen bjöd på sju underbara specialsträckor av blandad karaktär vilket gav de flesta av de 179 startande ekipagen 63 kilometer i högsta möjliga fart. På den inledande sträckan hände en ”race incident” på ett publikfritt ställe, som kunde blivit riktigt allvarlig. En bil rullade och blev liggande på vägen och besättningen hann inte ut för att varna efterkommande bil, som körde in i den första och även fattade eld. Robin Sandberg kom som nästa bil och lyckades stanna, hoppade ur och stoppade flera efterföljande ekipage från att åka in i bilarna framför. De skadade bilarna bärgades undan och tävlingsledningen bestämde sig, klokt nog, för att ge samtliga i klassen samma tid.

"Stoffe" och "Jeppe" var snabbast på samtliga sträckor och tog totalsegern med nästan 1,5 minuts marginal.

– Det gick fantastiskt bra i dag och nu har vi nog fått till det mesta med den fortfarande nya bilen, som bara gick 18 mil specialsträcka i fjol, berättade "Stoffe".

  Joachim Grahn och Rickard Nilsson, Simrishamns MK, hade lite problem med bromsarna men blev ändå tvåa totalt före Robin Sandberg och Mathias Bengtsson. Robin och Mathias vann dock grupp H, trots tio transportprickar, men hade troligen varit före Grahn om de fått köra hela första sträckan.

  – Bilen är så lättkörd att jag måste vänja mig av med alla hyss som jag var tvungen att använda när jag körde Saaben, konstaterade Robin, som blir mycket farlig i SM.

  Martin Lundqvist från Fagersta blev fyra totalt före Daniel Wall från Mjölby. Johan "Kalle" Green från Hässleholm (tillsammans med Kevin Athley från Växjö) blev fyra i grupp H trots en rejäl kris på sträcka fem.

  – Jag var helt övertygad om att det skulle gå åt h-vete men det redde sig, sa Johan, som annars var nöjd med körningen.

  – Jag lär mig mer och mer så snart kan jag väl köra den här bilen också, konstaterade Johan, som ser framåt.

  Johan och Kevin var några sekunder före Mattis Olsson, Gullabo, och Marcus Sundh, Älmhult. Johan Kastenmann och Ronny Espmarker från Kristianstad åkte av i målsvängen på sträcka sex och fick en blygsam placering.

  Henrik Levin och Ida Isaksson, SMK Hörby, blev tvåa i Sverigeserien för VOC Mekonomen Rally, efter en mycket fin insats.

  – Vi är jättenöjda, men ge mig fem tävlingar till så är jag nog tillbaka i gammal god form, säger Henrik, som gjorde comeback i höstas.

  Mikael Ingemansson från Hästveda och Björn Bergstrand från Osby gjorde en bra, men kanske väl sladdglad, körning och blev trea i C-förare VOC.