Annons

"Stoffe"har tätkänning i SM-premiären

RALLY När Kristoffer ”Stoffe” Nilsson nu bytt klass från grupp N till värstingklassen grupp H 4 WD är han lite av en katt bland hermelinerna med sin nya Subaru. För egentligen är det en grupp N-bil som Stoffe sitter i när han utmanar Mats Jonsson och de andra i sina betydligt vassare bilar. Nu verkar det dock inte som Stoffe och kartläsaren Per ”Börje” Andersson bryr sig om detta i SM-premiären Rally Nordvärmland. För efter första etappens fyra sträckor, ligger man på tredjeplats i klassen och femma totalt. Före sig i klassen har Stoffe bara totalledaren Jari Saarinen i en Ford Escort och Mats Thorszelius i en Toyota.
Sport • Publicerad 13 januari 2001
Har tätkänning. Stoffe Nilsson hänger med de allra snabbaste i SM-premiären och ligger efter den första etappen på tredjeplats. Bild: TOMMY SVENSSON
Har tätkänning. Stoffe Nilsson hänger med de allra snabbaste i SM-premiären och ligger efter den första etappen på tredjeplats. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

–Det går kanonbra och utan att jag känner att vi åker på gränsen på något sätt, konstaterar Stoffe belåtet innan han åker in för nattuppehållet i Sunne.

–Jag har ju inte testkört en meter med bilen innan vi kom hit, så nu justerar och grejar vi hela tiden.

Annons

En extra sporre är att Stoffe är klart bästa Subaru. För bakom honom först på en femte plats finns gamle motocross världsmästaren Dick Wicksell, rattande en värsting Subaru, en riktig WRC-bil.

Precis en sådan som Stoffe drömde om att få åka i årets SM-serie, men som blev på tok för dyr.

–Visst är det en härlig känsla att hålla honom bakom om sig, men än är det långt kvar… Försvann på kvällens sista sträcka gjorde storfavoriten Mats Jonsson i sin WRC-Ford. I betryggande ledning, rasade bakaxeln på bilen strax efter start på sträckan och det var bara för hemmasonen att parkera.

Dramatiskt är det också på så sätt att ledaren Saarinen har ett uteslutningshot hängande över sig. På första sträckan, precis efter målskyltarna stannade hans Ford.

–Jag startade efter honom och då vi kom till målet var han och kartläsaren ute och vinkade ner oss för att vi inte skulle köra på hans bil, berättar Stoffe.

Nu säger reglerna att man inte får lämna bilen mellan målskyltarna och tidskontrollen, någonting som Saarinen dock gjort.

–Domarna håller på att utreda saken så får vi se vad som händer när vi ska starta om i morgon. Kanske är vi tvåa då, vi får se! Riktigt nöjd var däremot inte Joachim ”Jocke” Grahn, Åhuskärr, med kartläsaren Rickard Nilsson. Efter första ettapens fyra sträckor, ligger paret på en åttonde plats i rallyts antalsmässigt största klass, N2. Fram till ledaren Mats Bergeå har man nästan en och en halv minut.

–Förstår inte hur han kan åka så fort. Visserligen slog vi av lite för mycket på tempot på sista sträckan i kväll, men det hade ändå inte hjälpt. Bergeå är totalt överlägsen, konstaterar Jocke imponerat vid serviceuppehållet.

För Jocke gäller det nu att att ta nya tag inför dagens avslutande specialsträckor. Sträckor som kommer att avgöras så gott som helt och hållet på rena vintervägar. Till dessa har han sparat däck, så det blir nya friska på Peugeoten inför avgörandet. En taktik som Jocke nästan ångrar.

–Skulle kanske offrat några däck redan på fredagen? Då kanske vi haft lite bättre tätkänning inför andra etappen.

Annons

Storfavoriterna, de bägge Peugeot-åkarna Patric Carlsson och Mattias Aronsson, ligger tvåa respektive femma. För andra placerade Patric skiljer dock hela 25 sekunder fram till Bergeå. Sekunder han kan få mycket svårt att åka in. Kristianstads Joakim Gustavsson gör en strålande körning och håller tredjeplatsen i den allra minsta grupp N-klassen med sin Polo. Bara 25 sekunder skiljer honom från förstaplatsen.

Stora Grupp N som i år tunnats ut, både Stoffe, Pernilla Walfridsson och Mats Karlsson har lämnat ”Mitsubishi-klassen”, som nu leds av Kenneth Bäcklundh före Cemoni Olsson.

Hässleholms Fredrik Fransson har lite svårt att hitta tempot med sin Opel Kadett i grupp H-klassen. Efter tre sträckor ligger Fredrik på en 18:e plats. Leder gör Toyotaduon Fredrik Eljas och Stefan Erixon.

FOTNOT. Vid denna tidnings pressläggning var Jari Saarinen utesluten ur tävlingen, men han har lagt in en motprotest, som behandlas innan start idag.

Av Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons