Stolt Gustafsson vill ha mer

Stolt – men ännu inte nöjd. Tre Kronors förbundskapten Bengt-Åke Gustafsson hyllar sitt lag men vill fortfarande ha mer.
Sport • Publicerad 11 maj 2007
Bengt-Åke Gustafsson är stolt över grabbarna men vill ha mer. VM-guld är det som gäller för Tre Kronor. BILD: SCANPIX
Bengt-Åke Gustafsson är stolt över grabbarna men vill ha mer. VM-guld är det som gäller för Tre Kronor. BILD: SCANPIXFoto: 

Förra året blev det guld i båda mästerskapen.Först med en OS-trupp med nästan uteslutande NHL-spelare, sedan med en VM-trupp med fem NHL-förstärkningar.

Den här gången innehåller hans trupp bara en enda NHL-spelare och tolv VM-debutanter.

– Jag har känt hela vägen att det finns potential i det här laget. Det som gör mig stolt är att laget växer och växer hela tiden, säger Gustafsson. Alla andra toppnationer har både fler NHL-spelare och mer erfarenhet i sina lag. Om det säger Gustafsson:

– Jag bryr mig inte så mycket om de andra lagen. Jag ägnar mig åt mitt. Men det är klart att spetskompetens alltid är välkommet och visst hade det funnits plats för fler.

Finns det en övertro på NHL-spelare?

– Ja, generellt sett. Att man har ett NHL-kontrakt betyder inte med automatik att man ska spela i ett VM-lag. Att man spelar i NHL betyder inte att man är en världsstjärna, även om de bästa spelarna finns där borta. Jag tror att alla i det här laget skulle lyckas i NHL. Gustafsson har återigen visat sin fingertoppskänsla när det gäller att bygga lag.

Vad är det viktigaste för dig när du bygger ett lag?

– I grund och botten kunskapen (hos spelarna) och att det är bra människor. Det är spelare från en massa lag som kommer in och där är Euro Hockey Tour ovärderligt för mig. Där får jag testa spelarna och lära känna dem.

– När det går bra så blir jag säkrare och spelarna växer också. Mycket i min stil bygger på att ge spelarna förtroende. Det är viktigt att alla känner sig delaktiga, säger Gustafsson. (TT)

Göran Sundberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.