Annons

Utbrott i Karlskoga: "Kan alltid göra bättre"

Det råder smittspridning i hockeyallsvenska Bik Karlskoga, som har stoppat den sportsliga verksamheten tills vidare.
Klubben meddelar på sin hemsida att hela 13 personer inom föreningen drabbats av covid-19.
Ishockey • Publicerad 1 september 2020
På grund av utbrott av covid-19 har verksamheten i Bik Karlskoga lagts ned tills vidare. Arkivbild.
På grund av utbrott av covid-19 har verksamheten i Bik Karlskoga lagts ned tills vidare. Arkivbild.Foto: Tommy Pedersen/TT

Redan på måndagen meddelade den värmländska ishockeyklubben att en person hade bekräftats smittad och efter söndagens tester står det nu klart att spridningen – som befarat – tagit rejäl fart i föreningen.

– Något sånt här är aldrig roligt, samtidigt är vi alla på något sätt förberedda på att det kan hända, säger Karlskogas klubbchef Torsten Yngveson.

Annons

13 personer i och runt laget har testat positivt, meddelar klubben på sin hemsida och tillägger att man har tät kontakt med smittskyddsläkare på USÖ (Universitetssjukhuset Örebro) som hjälper föreningen att hantera situationen.

Yngveson har svårt att förstå hur smittan kan ha fått fäste i klubben.

– Det är för mig omöjligt att veta vem som var först och vem som hade det med sig. Det är det som är det kusliga med det här. Många har testat positivt utan en aning om att de varit sjuka.

Följt regelverket

Samtliga kring A-laget sitter tills vidare i karantän och personerna som testades negativt väntar på ny provtagning inom kort.

TT: Är du orolig för säsongsstarten som är en månad bort?

– Nej, det är jag inte. Och det tycker jag är av sekundär betydelse. Vi fokuserar på att stoppa spridningen i laget och att killarna ska komma tillbaka på fötter igen. Det är ju några veckor till det sportsliga allvaret börjar och då hoppas jag att vi har det här bakom oss, säger Yngveson.

Han påtalar att klubben följer hockeyallsvenskans medicinska regelverk så noggrant de kan.

– Vi har efterlevt det så gott vi kunnat. Vi sitter glesare, byter om i extra omklädningsrum och vi tränar inte i för tajta grupper.

TT: Protokollet tar dock inte upp hur spelarna ska bete sig på sin fritid?

– Nej, det har du nog rätt i. Där är det mer vardagliga rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Vi håller avstånd och tvättar händerna som vanliga människor.

Inte brustit

Annons

– Vi har bara poängterat vikten av att vi ska försöka föregå med gott föredöme och leva upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi har vanliga familjefäder bland våra hockeyspelare och det kan vara lättare sagt än gjort att hålla avstånd när om du har barn som går på dagis.

TT: Finns det utrymme att bli ännu mer försiktig i era smittskyddsprinciper?

– Du kan väl alltid göra saker och ting bättre. Men vi har ingenting som vi kan peka på där vi känner att vi brustit. Det är olyckliga omständigheter som gjort att vi fått in det här i klubben, säger Yngveson.

Bik Karlskoga träningsspelade mot Västerås förra veckan och hade en träningsmatch mot AIK inplanerad till på fredag, ett möte som nu har ställts in.

Hockeyallsvenskan är planerad att inledas den 2 oktober.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons