Stor succé för Jan Brink i Berlins GP

RIDSPORT Jan Brink och Briar fick en smakstart på säsongen. I Berlins Grand Prix-dressyr blev ekipaget tvåa och fjärdeplatsen i Grand Prix-Kür gav värdefulla världscuppoäng. – Jag är helnöjd, hälsar Jan Brink.
Sport • Publicerad 26 november 2001

Stora delar av världseliten fanns på plats i Berlin när Jan Brink slog till med sin bästa poängsumma någonsin.

Med imponerande 71,17 procent säkrade han och Briar andraplatsen bakom OS-mästarinnan Isabell Werth i lördagens Grand Prix-dressyr.

– Jag har aldrig varit över 70 procent i det korta programmet tidigare. Jag hade förhoppningar om att vara bland de sex bästa, så jag är väldigt glad över resultatet, säger Jan Brink.

–Jag hade inga misstag i dag men jag önskar ändå att jag vågar rida på lite mer i början av programmet. Jag gjorde inga märkvärdigheter av framridningen bara för att det är världscup utan red på som vanligt, och vi kom precis rätt i värmningen... Hade det sedan inte varit för en mindre imponerad domare kunde Jan Brink och Briar följt upp med ytterligare en pallplacering i söndagens Grand Prix-Kür dit de tolv bästa kvalat in.

Drygt fyra tiondelar skiljde till tredjeplatsen och sju till andraplatsen.

– En av domarna hade mig som sexa, de andra som tvåa eller trea. Det känns som att vi hade lite otur där, fortsätter Brink som vann SM-guld för bara fyra veckor sedan.

Varför går det så bra nu?

– Briar är väldigt jämn och har en hög lägstanivå. Det är sällan det blir några djupdykningar, förklarar Brink.

Inomhussäsongen med de mindre arenorna där publik och TV-kameror kommer närmare banan var inte Briars starkaste sida under hans första år på internationell nivå.

– Nu är det annorlunda. Briar har vant sig och hanterar det helt perfekt.

GP-tävlingarna i Berlin gav Jan Brink ett skönt formbesked – inte minst inför världscuptävlingarna på hemmaplan i Globen nästa helg.

– Det ser bra ut och det ska bli roligt att tävla i Stockholm. Globen är en fantastisk arena och det blir alltid en härlig inramning.

Din målsättning?

– Jag hoppas att jag kan bli bland de fyra bästa. Sen drömmer man förstås alltid att komma så högt upp som möjligt. Mitt mål i världscupen är att vara bland de tio bästa i Europa, då är man klar för världsfinalen. Briar har under året som gått etablerat sig i världstoppen. Ekipaget är rankat som elva i världen och framgångarna i Berlin gör att de med all säkerhet kommer att klättra ytterligare.

Placeringen i Berlin var också kvalificerande för finalen i Kampmann Cup, en dressyrtävling med drygt 1,3 miljoner kronor i prispengar. Finalen går i Bremen i februari nästa år och bara tolv ryttare startar.

fakta

Namn: Jan Brink.

Ålder: 41 år.

Längd: 1.89.

Familj: Sambon Minna och hundarna Lakrits och Ronja.

Född: I Höör.

Bor: På gården Tullstorp utanför Vankiva.

Yrke: Beridare (hästtränare.)

Klubb: Helsingborgs Fältrittklubb.

Meriter: EM-brons -97, VM-brons -98, OS i Sydney -00, tia individuellt på EM -01, SM-guld -01.

Aktuell: Kom tvåa och fyra i GP-tävlingarna i Berlin i helgen.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.