Strid i Åhus inför derbyt

Det har hettat till ordentligt inför Åhus-derbyt om en månad. En infekterad strid om matchtiden ser ut att göra krocken med KDFF–Umeå oundviklig. "Det handlar om avundsjuka", säger Tomas Tillberg i Åhus IF.
Sport • Publicerad 13 maj 2008

Lördagen den 14 juni närmar sig med stormsteg.

Det är då KDFF tar emot Martas Umeå IK i damallsvenskan och samtidigt (15.00) spelas det historiska derbyt mellan Åhus IF och Åhus HBK.

En grov planeringsmiss som inte verkar gå att lösa.

Bortförklaringarna avlöser varandra, pajkastningen har börjat - och därmed ser krocken ut att bli verklighet.

- Åhus HBK vägrar tidigarelägga matchen, säger Tomas Tillberg.

- Vi vill spela mitt i veckan, men det vill inte Åhus IF, kontrar Mats Herrmann. Båda klubbarna är inne på att flytta matchen för att inte kollidera med KDFF-Umeå, men de kan inte enas om varken dag eller tid.

- Då får vi väl spela 15.00 då. Jag hade lite planer på att göra det till en superlördag, ett jippo där vi bussar in publiken direkt till Vilans IP efter vår match. Men nu grusas hela den grejen, det är lite olustigt att det blir så, säger Tillberg.

Hemmalaget Åhus IF vill alltså att derbyt ska spelas lördagen den 14 juni som planerat, men att matchen ska spelas 12.30 eller 13.00.

Åhus HBK å andra sidan vill flytta matchen till en dag mitt i veckan.

- Vi gör inte det här för att jävlas. Jag frågade killarna om de ville spela tidigare och de var inte intresserade helt enkelt, säger Herrmann.

Varför inte?

- Vi har många unga killar och de är halvtrötta på morgonen. De vill inte spela så tidigt.

Det är den förklaringen Tomas Tillberg säger sig ha fått från Åhus HBK.

- Han får säga vad han vill, men jag vet att unga killar kan vara nervösa och de är säkert uppe klockan 05.00 i vilken fall som helst, säger Mats Herrmann. Åhus HBK-tränaren vill hellre att matchen spelas en lämplig vardagskväll när konkurrensen från annat är mindre.

- Folk åker inte på först vår match och sen KDFF och sen är det Sverige-Spanien på kvällen, säger Mats Herrmann.

Tomas Tillberg:

- Kan Mats Herrmann göra sig talesman för hela Kristianstads och Åhus befolkning så okej, då har han säkert rätt.

- Men om de är så trötta i Åhus HBK att de inte är uppe klockan tolv så är det klart att de inte orkar se tre matcher i rad.

Men varför kan ni inte byta speldag?

- Vi har en del spelare som är iväg med sina jobb i veckorna, sedan har några bokat semester. Dessutom har vi bokat artister till den dagen. Byta dag gör vi inte, säger Tillberg.

Allt lutar alltså åt att matchen spelas 15.00 den 14 juni.

Sedan är det upp till fotbollspubliken att välja:

Åhus IF-Åhus HBK eller Kristianstads DFF-Umeå IK?

Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.