Annons

Strömbäck stannar i Grekland

FOTBOLL Jonas Strömbäcks planer har hela tiden varit att komma hem och fortsätta sina läkarstudier till hösten. Nu kan han tänka sig ett år till som fotbollsproffs. Trots kaoset i Grekland.
Sport • Publicerad 27 april 2001

Jonas Strömbäck (bilden) lämnade Kristianstads FF efter året i superettan för att bli proffs i grekiska division II-laget Kalamaria.

Då var tanken att mittfältstalangen skulle ta ett sabbatsår från läkarstudierna för att ge proffsfotbollen en chans.

Annons

I dag – ett och ett halvt år senare – är Strömbäck fortfarande kvar i Grekland.

Och han kan tänka sig att stanna ett tag till.

–Jag har pratat med min handledare på läkarlinjen, och det är möjligt för mig att ha studieuppehåll i ytterligare tre terminer... Och det tål att fundera på. Jag får åka hem och fundera lite under sommaruppehållet, säger Jonas Strömbäck.

Fast en sak är han säker på.

Han vill inte uppleva ett år till som det han just haft i klubben Kavala, som han gick till inför årets säsong. För hela året har varit ett stort kaos. Uteblivna pengar, köpta domare, uppgjorda matcher, skandalmatcher... Det är inte lätt att vara grekisk proffsspelare.

–Nej, det har varit mycket strul, suckar Jonas Strömbäck.

Så sent som samma dag som Bladetsporten pratar med Jonas har lagets bäste spelare kungjort att han tänker sticka, och stämma fotbollsklubben istället.

Lagets stjärna är avstängd i 15 matcher sedan en skandalmatch, och ända sedan han blev avstängd har Jonas Strömbäck fått ta hans plats som defensiv mittfältare.

–Ibland är det svårt att koncentrera sig på fotbollen, erkänner Jonas Strömbäck.

Men det ovan nämnda är typiskt för den grekiska fotbollen.

Annons

–Vi har en kille i laget som är 37, han har spelat proffsfotboll i 21 år och han säger att det alltid varit såhär, att den grekiska fotbollen är hopplös.

Men nu är läget så illa i landet att Fifa har ledsnat på uppgjorda matcher och fifflet och hotar med att utesluta Grekland om inget görs. Följden skulle bli att Grekland exempelvis inte får vara med i Champions League.

Femfaldiga Grekiska mästarna Olympiakos – med Pär Zetterberg i laget – i sin tur står beredda att stämma det nationella förbundet på ett mångmiljonbelopp om de inte får spela i Europa.

–Jag har hört en del om det där, och det vore beklagligt om Olympiakos inte fick chansen att spela i Champions League. Det är ju det laget lever för, de är totalt överlägsna i den grekiska fotbollen, säger Jonas Strömbäck. Hans Kavala lever dock i en helt annan tillvaro. Laget kämpar för att hålla sig kvar i andradivisionen., och i dagsläget vet man inte om det bli kval för att rädda sig kvar, eller om laget åker ut direkt.

Ärligt talat vet man inte ens hur många lag som åker ut, och hur många som kvalar...

–Nej, de har lite konstiga regler. Vilka som får kvala hänger på hur många poäng de har ned till nästa lag, säger Jonas.

Han hoppas dock på att det inte blir något kval. Både han och sambon Anna längtar hem.

–Slipper vi kvala är serien slut den 20 maj, det är tre matcher kvar. Annars blir det ytterligare ett par veckors spel här nere.

Och sen blir det flyg hem till Kristianstad för att ta sig en funderare över framtiden.

För det finns flera alternativ.

Annons

I julas, förra perioden för övergångar, hörde ett tiotal klubbar av sig till den tekniske svensken, och även nu har intresset varit stort, både från klubbar i högsta ligan och i andraligan.

–Det ska mycket till för att jag ska bli kvar i Kavala, även om både jag och Anna trivs jättebra i staden. Först och främst behöver jag få en annan trygghet att få ut mina pengar av klubben, det gäller också att klubben klarar sig kvar i division II, för jag har ingen större lust att spela i den grekiska tredjeligan.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons