Annons

Supertalang siktar på medalj i SM-debuten

TRIATHLON Det är hennes första triathlonsäsong. Hennes första SM-start i sporten. Men Lisa Nordén har målen högt satta: – Jag siktar på medalj, säger 17-åringen från Kristianstad.
Sport • Publicerad 29 juni 2002

Det är lätt att få intrycket att Lisa Nordéns drömmar om medalj i sitt livs första triathlon-SM är just – drömmar.

Hon har bara hållit på med sporten i ett år.

Annons

Hon är yngst bland juniorerna. För att tävla som junior i triathlon är man mellan 18 och 21 år, och Lisa fyller 18 sent i höst.

Och när hon berättar om uppladdningen inför SM, så låter det inte särskilt märkvärdigt alls:

– Jag sprang en motionstävling i Göteborg för att känna på lite grann förra helgen, min debut på sträckan och det kändes bra. Sedan cyklade jag i går, så nu blir det vila fram till starten på lördag, berättar Lisa via telefon på väg upp mot Säter, där triathlon-SM avgörs. Men vet man sanningen, så inser man att supertalangen har ganska goda medaljchanser i Säter.

För vad 17-åringen från Kristianstad missar att nämna är att hon vann triathlontävlingen i Göteborg med förkrossande överlägsenhet – och att cykelturen hon pratar om var en start i tempo-SM i Eslöv, som slutade med en smått fantastisk sjätteplats.

– Joo, det stämmer väl... erkänner Lisa. Jag var överraskad själv över att det gick så bra...

Samtidigt vill hon gärna tona ned sin prestation. Tävlingen i Göteborg var en ren motionstävling, framhåller hon, och i tjejklassen var motståndet svagt.

– Men det jag lärde mig var att växlingen mellan simningen och cyklingen måste gå mycket snabbare. Jag behöver bli bättre på att få av mig våtdräkten, skrattar Lisa.

Däremot gick simningen, som varit det moment som oroat Lisa (hon lärde sig simma först i höstas!), väldigt bra.

– Jag hittade ett par fötter där som jag lade mig i dragläge efter, så jag var uppe snabbt efter simningen, säger Lisa. Tävlingen i Göteborg gav alltså ett styrkebesked.

SM i cykling i onsdags ytterligare ett:

Annons

– Ja, jag var faktiskt ganska förvånad. När jag kom till SM-området i Eslöv, med alla flaggor, publik och grejor så tänkte jag bara ”Herregud, vad har jag givit mig in på”... Men sen gjorde jag bara mitt lopp, och det funkade. Jag tyckte jag behövde ett tvåmilalopp i kroppen inför triathlon-SM, att det sedan räckte till en sjätteplats i cykel-SM var en kul överraskning, berättar Lisa.

Stark i cyklingen alltså. Löpningen är det heller inget fel på – det har Lisa Nordén bevisat flera gånger om under våren. Bland annat vann hon terräng-DM, och Margretheloppet i Kristianstad.

I morgon är det 750 meter simning, 20 kilometer cykling och 5 kilometers löpning som gäller.

Och medalj.

Av Cecilia Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons