Supportrarna skrämmer Sverige

Största hotet mot Sverige i EM-premiären: Makedoniens 3 000 supportrar.
Sport • Publicerad 14 januari 2012
Kom Andersson.
Kom Andersson.Foto: 

– Det är viktigt att inte bli för påverkad, säger Kim Andersson.

Nis, där Sveriges grupp avgörs, ligger bara ett par timmars bilresa från den makedonska gränsen.

Enligt det europeiska handbollsförbundets medieavdelning har cirka 3 000 makedonier köpt biljetter till EM-premiären i Cair sports center – som tar cirka 4 000 åskådare.

Handbollssupportrarna på Balkan är uppskattade för stämningen de skapar, men också fruktade för sin aggressivitet och fanatism.

Rutin viktigt

Kim Andersson har spelat många klubbmatcher på Balkan.

– Det kommer att vara en helt annat inramning än vad man är van vid i danska och svenska ligan, är man inte beredd blir man överrumplad, säger Kielstjärnan.

– Så länge vi är bestämda och konsekventa är vi det bättre laget. Men om vi inte vågar för att folk skanderar både det ena och det andra, kan vi tappa mycket av vårt spel.

Rutinerade spelare som Kim Andersson och Henrik Lundström får extra viktiga roller på söndagen när det gäller att stötta mindre erfarna lagkamrater, som mästerskapsdebutanterna Andreas Nilsson och Niclas Barud.

– Jag kan bidra med mycket till de unga spelarna. Hjälpa dem att behålla lugnet och inte påverkas av yttre omständigheter. Jag kommer att stå till förfogande, sedan är det upp till var och en att fråga, säger Lundström.

"Sitter och buar"

Kim Andersson menar att det går att vända publiktrycket till något positivt.

– Spelar vi bra och visar att vi står upp kan vi dra fördel av en publik som förväntar sig mycket av sitt landslag. Personligen tycker jag att det är oerhört roligt att spela inför en sådan kuliss. Det tänder en när man vet att de sitter och buar, säger han.

Den höga ljudnivån är inte bara psykiskt påfrestande. Den försvårar också kommunikationen – dels mellan förbundskaptenerna och spelarna, dels mellan spelarna på planen.

– Vid frikastsituationer får man jobba med tecken och signaler. Det är något vi har pratat om, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Lindgren försöker avdramatisera det som väntar.

– Det är så att det är en skräckupplevelse. Det här är något som killarna gillar.

Maria Sällberg
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.