Svårkört vid sydsvenska rallypremiären

RALLY Det blev favoritseger i Österlenmixen genom Tranåskillen Roger Berglund som tillsammans med co-drivern Göran Bergsten vann den sydsvenska rallypremiären. En seger som aldrig var riktigt hotad och marginalen till en av rallyts stora överraskningar, Huddingeföraren Björn Persson, var betryggande 28 sekunder.
Sport • Publicerad 2 april 2001
Strålande körning. Kristianstads Per Levin gjorde en strålande körning i klassen. Han slutade femma men det kunde lika gärna blivit en tredje placering.Bild: THOMAS NILSSON
Strålande körning. Kristianstads Per Levin gjorde en strålande körning i klassen. Han slutade femma men det kunde lika gärna blivit en tredje placering.Bild: THOMAS NILSSONFoto: 

– Allting kändes bra och nu när bilen fungerade perfekt var det bara att åka på, menade Berglund.

Att han trivs nere på Österlen är uppenbart. Detta var tredje raka totalsegern här, den första i Forden medan de två andra var med grupp N Mitsubishin. Han är också regerande sydsvenska mästare, för övrigt för andra året i rad, men någon tredje titel satsar han inte på.

– Nej, nu är det SM och Supermästerskapet som gäller. Detta var troligtvis min enda start i Sydsvenska mästerskapet. Trea och fyra totalt slutade de skånska hoppen bröderna Leif och John Nilsson. Att de brukar åka nästan osannolikt jämnt är välkänt, men den här gången var det jämnare än på länge. Blott 1,9 sekunder skilde bröderna åt, med Leif som den snabbare.

Rallyts verkliga knall svarade SMK Hörbys Tommy Brink för. Tommy med Ingemar Johansson i högerstolen, är mer känd som tidigare kartläsare åt Bengt-Göran Bergström och nu satte han alla på plats i den stenhårda grupp H klassen. Hans stora, men vassa Volvo Turbo, borde inte passat alls på de otroligt hala specialsträckorna. Nu brydde han sig inte om detta utan åkte istället helt perfekt och vann klassen elva sekunder före Håkan Ståhl från Anderstorp. – Kan inte fatta att det är sant!

– Jag skulle bara åka runt lite lugnt och försiktigt för att jag och Ingemar skulle få lite notträning inför resten av säsongen. Vi har ju knappt åkt någonting tillsammans förut, berättade Tommy.

– Någon som helst tanke på en topplacering i den här konkurrensen hade jag verkligen inte!

En strålande körning i klassen gjorde Kristianstads Per Levin. Han slutade femma men det kunde lika gärna blivit en tredje placering.

– Fast å andra sidan kunde bilen blivit skrot om jag haft otur, avslöjade Levin.

Det var händelsen på den vidrigt hala och förrädiska sträcka fyra som han tänkte. Här snurrade han två varv på vägen när det gick på fyrans växel.

Bitter var Fredrik Norberg, Hässleholm när han tappade flera placeringar med sin Golf på sista sträckan, de tre varven på Svampabanan. Här rasade en drivaxel för honom och tidsförlusten blev runt 15 sekunder och ras till sjunde plats.

Volvo Original klassen brukar vara en ren ”Tollarps uppgörelse” men icke så den här gången. Vann gjorde värmlänningen Mathias Gustavsson före Per-Martin Persson, Hässleholms MK. Trea kom hans storebror Mårten, nästan osannolika en tiondels sekund efter. Även för Mårten var det rallycrossbanan som strulade och här var han hela 2,6 sekunder långsammare än Per-Martin. Fyra blev Gary Kajson och femma Thord Johansson, båda tävlande för Kristianstad.

I B-klassen var som väntat Henrik Levin, Kristianstad värst. Seger, 18 sekunder före tvåan.

Storfavoriten i grupp H klassen, SM-åkaren Leif Petterson. Göteborg bröt faktiskt efter sex sträckor då han tyckte det var för halt. Han var dock inte ensam om att bryta premiären, även om de övriga 43 som gav upp inte gjorde det frivilligt.

En olycka inträffade också på det hala slutpartiet på sträcka sex. Ett danskt ekipage i A-klassen frontade ett träd. Både föraren och co-drivern fick åka till sjukhus för kontroll, men det visade sig inte vara några större problem för de båda.n

Av Tommy Svensson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.