Svensk ATP-seger

TENNIS I sex månader har svensk tennis längtat efter den här stunden. I Halle i tyska Westfalen fick Sverige äntligen en vinnare igen i singel på ATP-touren. Thomas Johansson tog hem finalen mot Frankrikes Fabrice Santoro med 6-3, 6-7 (7-5), 6-2 och rusade efter matchbollen fram till pappa Krister för att ge en björnkram.
Sport • Publicerad 18 juni 2001

På prisceremonin jublade 11500 åskådare när Thomas efter känd Björn Borg-modell kysste bucklan och kramade om prischecken på 137 000 amerikanska dollar, nästan 1,5 miljoner kronor.

–Nu har jag fem titlar och fortfarande klassar jag Stockholm Open som min största seger. På andra plats håller jag Halle och Montreal, men Halle känns speciellt eftersom det var min första turneringsseger på gräs, sade Thomas Johansson.

Det var dramatiskt innan svensken kom till spel. Semifinalen mot Jevgenij Kafelnikov hade krävt sin tribut och när Thomas skulle somna på lördagskvällen blev han orolig.

–Jag hade åkt på en sträckning i ljumsken i vänster ben. Jag upplevde en konstig känsla och mitt ben vek sig. Jag hade svårt att somna och tankarna på det där otäcka i ljumsken surrade i huvudet, berättade Thomas Johansson.

–Men när finalen startade kände jag märkligt nog ingenting. I första set hade Thomas, som mixade sitt spel och aldrig lät fransosen att styra, fyra raka games när han gick fram till 6-3 på en dryg halvtimma. Andra set blev händelserikt och Thomas Johansson fick timeout för behandling av sin benskada vid 3-2.

Fabrice Santoro blev heligt arg över domarens agerande, tyckte att timeouten tog för lång tid, och bestämde sig för att protestera vid svensk ledning, 5-4. Santoro vägrade att lämna sin stol vid sidbytet, ville ge igen, och krävde en aspirin för att lindra sin huvudvärk.

–Inte juste av Santoro och jag hade aldrig gjort om den grejen, menade Johansson.

Fabrice Santoro bröt direkt och därefter tappade Thomas sin förstaserve och tiebreaket gick till den Tahiti-födde motståndaren. I tredje set var det inget snack om vart segern skulle hamna efter svenskens genombrott för ledning med 4-2. Efter en timme och 58 minuter stod Thomas som triumfator. –Jag hade en god chans att vinna i raka set och jag har gjort en kanon-vecka i Halle, säger Thomas.

Det är bara att hålla med. Linköpingsonen har i år 24-14 i matchstatistik och visade att han i dag är Sveriges klart bäste allroundspelare på touren.

I Halle slog han hyggliga hantverkare som Michael Chang, Magnus Larsson, Jonas Björkman, Jevgenij Kafelnikov och Fabrice Santoro. Och han gjorde det klart.

–Thomas Johansson var en värdig mästare. Hans starka förstaserve knäckte mig, menade Fabrice Santoro.

Thomas Johansson drar nu vidare för spel i Nottingham och Wimbledon.

Om nu inte skadade ljumskar sätter stopp för vidare grässpel för Halles populäraste person.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.