Annons

Svensk fotboll kan starta i juni

Tävlingsidrotten får starta igen från och med den 14 juni. Det bekräftar idrottsminister Amanda Lind (MP) på en presskonferens.
– Men det ska inte ses som att vi snabbt rullar tillbaka alla restriktioner, säger Lind.
Publicerad 29 maj 2020
Herrallsvenskan i fotboll har fått grönt ljus att starta nästa månad. Arkivbild.
Herrallsvenskan i fotboll har fått grönt ljus att starta nästa månad. Arkivbild.Foto: Andreas Hillergren/TT

Fredagsmorgonens besked innebär bland annat att dam- respektive herrallsvenskan i fotboll kan starta i juni, utan publik.

– Det blir tydligt vad som är viktigt under människors vardag. Jag har hört ett stort engagemang för idrotten, och inte minst att få tillbaka elitidrotten, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Annons

De allmänna restriktionerna som gäller för inrikesresor – max två timmar – kommer inte heller utgöra ett hinder för matcher.

– Det yrkesmässiga utövandet, professionell idrott, räknas som nödvändiga resor. Så där kan man resa. För övriga gäller de restriktioner som gäller för allmänheten, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Nu är det därför raskt arbetstempo som gäller för klubbarna och deras intresseorganisationer Svensk elitfotboll (Sef) och Elitfotboll dam (EFD). Träningsmatcher ska ordnas, herrarnas svenska cupen ska klämmas in (damernas har ställts in) och sedan ska det väljas en variant av de spelprogrammen som sedan en tid finns.

Troliga startdatum är den 14 juni för herrarna och 27–28 juni för damerna.

Till nästa steg, att spela matcher inför publik, är det däremot långt, säger Johan Carlson.

– Det ligger långt framåt. Jag räknar nog med att den här begränsningen på 50 (personer) kommer att gälla över sommaren.

Det för idrotten hett efterlängtade beskedet gäller för alla idrotter, på alla nivåer, på både dam- och herrsidan under förutsättning att det sker utomhus, omfattar som mest 50 personer och håller sig till Folkhälsomyndighetens övriga restriktioner.

– Beslutet att starta upp tävlingsverksamhet ska inte ses som en allmän lättnad av gällande restriktioner och rekommendationer, där vill jag vara väldigt tydlig, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi är fortfarande i ett allvarligt läge utifrån ett smittskyddsperspektiv.

Damallsvenskan i fotboll har fått grönt ljus att starta nästa månad. Arkivbild.
Damallsvenskan i fotboll har fått grönt ljus att starta nästa månad. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons