Annons

Svensk seger inför glesa bänkrader

INNEBANDY Magnus Hallbäck gjorde ett mål, hade en assist och var en av de bättre svenska spelarna i den första perioden i mötet Norge. Detta räckte dock inte. I den andra perioden blev han placerad på bänken. –Vi skulle rulla runt på flera spelare, förklarade Hallbäck efter 5–1-segern.
Sport • Publicerad 30 april 2001
Den norske målvakten Stian Östvold hade en del att stå i i landskampen i Q-poolen i Hässleholm. Sverige vann matchen fyrnationsturneringen med 5–1.
Den norske målvakten Stian Östvold hade en del att stå i i landskampen i Q-poolen i Hässleholm. Sverige vann matchen fyrnationsturneringen med 5–1.Foto: Fullt upp.

Fyrnationsturneringen mellan Sverige, Finland, Norge och Schweiz mellanlandade i lördags i Hässleholm och Q-poolen. De första två matcherna spelades på fredagen i Helsingborg och de avslutande två i Malmö på söndagen.

Efter seger med 4–1 mot Schweiz i Helsingborg var det dags för Sverige att ta sig an Norge. Ett Norge som i sin öppningsmatch förlorade med 7–1 mot Finland.

Annons

Sverige som anses vara världens ledande innebandynation borde med andra ord inte ha några som helst problem mot ett lag som Norge. Frågan var egentligen inte om Sverige skulle vinna utan med hur mycket de skulle vinna. Svaret blev 5–1, ett resultat som Sveriges förbundskapten Peter Kokocha inte var nöjd med.

–Vi spelade mycket dåligt, det duger inte. Publikintresset förväntades vara stort och arrangörerna räknade med fullsatta läktare. Så blev dock inte fallet. Publiktillströmningen uteblev och endast 814 personer kom till Q-poolen för att se Sveriges match mot Norge vilket gjorde att det var ganska glest i bänkraderna.

De som valde att ta sig till Q-poolen fick dessutom inte direkt njuta av något skönspel, med undantag för den första perioden. Då såg Sverige ganska piggt ut och skapade flera heta chanser, ofta efter snabba kontringar.

–Vi radade stundtals upp chanser i den första perioden, konstaterade Kokocha.

Sverige var också planenligt i ledningen efter den första perioden med 4–0. De flesta väntade sig nog efter det ett svenskt målkallas i de två sista perioderna.

Men istället spelade Norge upp sig samtidigt som Sverige slappnade av och tappade tempot i sitt spel. Detta gjorde att Norge kom in mer i matchen och faktiskt vann skottstatistiken i den andra perioden med 8–6. Perioden blev dock mållös.

I den tredje perioden var den stora frågan om Nicklas Olofsson i Sveriges kasse skulle få hålla nollan för första gången i landslagssammanhang. Det såg ljust ut fram tills dess att det återstod drygt två minuter av matchen. Norge kom då i en kontring och kunde reducera genom Willy Fauskanger, en gammal svenskbekanting som tidigare spelat i Warberg i den svenska elitserien. I slutet av matchen fastställde Martin Dahlgren slutresultatet till 5–1.

Sverige gjorde alltså bara ett mål på de två sista perioderna, något som Peter Kokocha naturligtvis inte var nöjd med.

–Vi måste kunna göra mer än ett mål på två perioder, det är inte alls bra.

Sverige saknade i matchen bland annat två av sina nyckelspelare, Magnus Augustsson från Pixbo och Michael Östlund från Haninge.

Annons

Östlund utgör den tredje länken i Haninges framgångsrika ”Gök”-kedja som även består av Johannes Gustavsson och Jonathan Kronstrand som båda var med i matchen mot Norge.

I avslutningsmatchen i Malmö mötte Sverige Finland. I och med att båda lagen vunnit sina matcher i Helsingborg och Hässleholm blev det en direkt avgörande match i Malmö.

Den matchen vann Sverige enkelt med 8-2 och därmed hela turneringen.

Av Carl Johan Bjäreborn
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons