Annons

Svenska brottare jagar OS-biljetter i Paris

En brottarvärldsmästare har haft ont i knäet. En annan har vägt för mycket. Men till VM i Parisförorten Creteil nu på onsdag, ska allt vara bra igen med de svenske. Både med Ara Abrahamians knä och Jimmy Samuelssons vikt.
Sport • Publicerad 30 september 2003

–Aras knä har varit lite svullet, men det är ju bara ett par veckor sedan läkarna var inne i knäet och skrapade bort lite skräp, säger Leo Mylläri, svensk förbundskapten.

–Ara har inte kunnat träna riktigt lika hårt som vanligt en period, men jag tror han hinner i kapp till VM.

Annons

Med Ara Abrahamian är det inte så lätt att veta. Hans gräns när det gör för ont för att brottas ligger en bit över vad vi vanliga dödliga kan klara av.

–Vi hade ett träningsläger ihop med tyskarna nyligen och där gick Ara mot Mirko Englich som tog silver i EM i 96 kilo. Honom knuffade Ara runt och vände på rejält, säger Mylläri. Jimmy Samuelsson, Stockholmsgrabben som tog guld i VM i Moskva förra hösten, ska väga 66 kilo när han är framme vid vågen i Creteil.

–Han har legat på 72-73 kilo på sistone, säger Mylläri. Jimmy ser jäkligt musklig ut ,så det är det mycket att riva bort för honom nu på slutet.

Samuelsson brukade förr om åren hårdbanta ner sig för att tävla i 69 kilo. Men så försvann den klassen och det blev 66 kilo och ännu tuffare för Jimmy. Det sliter och skulle svensken mot förmodan missa OS-kvalgränsen i Paris, så väntar ett hårt och slitsamt 2004. Då måste han kvala med nya tuffa bantningsperioder som följd.

Samuelsson har också haft problem med blodförgiftning efter ett träningsläger.

–Han har ett litet sår kvar fortfarande, uppe på handen, säger Mylläri. Sverige reser till VM med sex brottare och alla hoppas hamna på rätt sida om OS-kvalgränsen för Aten.

Mohammad Babulfath , 74 kilo, är den som står närmast i tur att slå igenom internationellt av svenskarna.

–Han har blivit bättre och bättre för varje turnering. Jag skulle inte alls bli förvånad om han klarar en medalj, säger Mylläri.

Kim Holk, 55 kilo, var nära att få allt att klaffa vid EM i Belgrad nu i våras och får en chans även i VM. Eddy Bengtsson, 120 kilo, hade inte styrkan i EM och reste hem från Belgrad med löftet att köra extra hårt.

Och så finns Martin Lidberg, 96 kilo, en klass som han nu vuxit in i rejält. Vid EM i Belgrad saknade svensken fortfarande några kilo och en del styrka.

Annons

Nu finns allt på plats.

–Det är kilon som han tränat sig till, säger Mylläri. Det är bara muskler. Han är grov som f-n.

Lidberg vill gärna avsluta sin karriär med ett bra OS. Men först måste han lyckas i Paris. (TT)

Christer Jönsson

BROTTNING GÖTEBORG
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons