Annons

Succétränaren missar VM: "Det känns jobbigt"

Svenske succétränaren Johannes Lukas missar skidskytte-VM i Slovenien.
Han är axelskadad och måste opereras.
Skidskytte • Publicerad 26 januari 2021
Skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas missar VM i Slovenien. Arkivbild.
Skidskyttelandslagets tränare Johannes Lukas missar VM i Slovenien. Arkivbild.Foto: Nisse Schmidt/TT

Johannes Lukas ramlade i en trappa under världscupen i Antholz nyligen och slog då upp en sedan tidigare opererad axelskada.

Vid en läkarundersökning i München konstaterades att han måste opereras – vilket kommer att ske under onsdagen.

Annons

Det leder också till att 27-åringen missar skidskytte-VM i Slovenien som startar den 10 februari.

– Det känns jobbigt just nu, inte bara att missa VM utan också att man vet vad som väntar de närmsta veckorna (med rehabilitering efter operationen). Det är en väldigt tråkig situation men man kan inte ändra så mycket just nu, säger Johannes Lukas.

Med på distans

Lukas tycker att det är tråkigt att inte kunna vara med på mästerskapet själv, men är inte orolig för att det ska påverka lagets prestation.

– Träningsplanen är redan skriven, så det blir ingen skillnad för de aktiva. Jag känner mig väldigt trygg med de tränare som är på plats, säger han.

Han kommer att finnas med på distans under hela mästerskapet.

– Vi håller en tajt dialog hela tiden, och det är att hålla möten som gäller. Det har vi gjort i coronatider också och det spelar inte så stor roll om jag sitter hemma i min lägenhet eller i ett hotellrum, säger han.

Stor succé

Anna Maria Uusitalo kommer att vara ansvarig för landslagsorganisation under förlägret i Obertilliach, Österrike. Även hon är positiv trots Johannes Lukas skada.

– Vi tror och hoppas att laget känner sig trygga med oss runt omkring som de också träffar mycket, så det blir nog ingen negativ påverkan, säger hon.

Under VM kommer Mattias Nilsson att vara ansvarig ledare tillsammans med skyttetränarna Jean-Marc Chabloz och Johan Hagström.

Tysken Johannes Lukas tog över som tränare efter Wolfgang Pichler 2019, efter att tidigare har varit hans assistent. 27-åringen har gjort succé med det svenska laget som hittills, sett till pallplatser, gör den bästa säsongen i världscupen sedan 2009–2010.

Annons

Rättad: En tidigare version hade fel uppgifter om när Sverige senast tog så många pallplatser i världscupen. Rätt är att det hände senast säsongen 2009–2010.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons