Annons

Sverige behöver hjälp av USA

Sverige gjorde sitt mot Nordkorea och tänker göra det igen mot Nigeria. Sedan är det upp till USA. –Jag förväntar mig att de tar sin uppgift på allvar. Jag tror inte att amerikanskorna vill förlora en enda match i VM, säger förbundskapten Marika Domanski-Lyfors.
Sport • Publicerad 27 september 2003
Marika Domanski-Lyfors, här tillsammans med matchhjälten från Nordkoreamatchen Victoria Svensson, tror på hjälp från USA.
Marika Domanski-Lyfors, här tillsammans med matchhjälten från Nordkoreamatchen Victoria Svensson, tror på hjälp från USA.Foto: 

Om Sverige slår Nigeria på söndagskvällen är läget att gå vidare väldigt bra, men i och med förlusten mot USA i premiären ligger inte allt i Sveriges händer.

Det krävs också att amerikanskorna ta minst en poäng mot Nordkorea senare på söndagskvällen. I så fall är Sverige klart för kvartsfinal.

Annons

Domanski-Lyfors är inte orolig över amerikanskornas attityd.

–Vi ska göra vårt mot Nigeria och sedan är jag alldeles övertygad om att USA gör allt mot Nordkorea. Den amerikanska inställningen borgar för det. Att matcherna skulle spelas vid olika tidpunkt stod klart redan när den så kallade lottningsnyckeln presenterades. Men efter själva lottningen i juli bytte matcherna plats i spelprogrammet, så att USA–Nordkorea skulle spelas två timmar efter Sverige–Nigeria istället för tvärtom.

Anledningen var att tv-tiderna skulle anpassas efter värdnationen, och Sverige fick tidigt avslag på den protest man lämnade in till arrangörerna.

–Att man lägger matcher i slutomgången efter varandra är över huvud taget väldigt ovanligt, säger Marika Domanski-Lyfors.

–Men så är det nu och det kan vi inte göra något åt. Inför den sista omgången står både Sverige och Nordkorea på tre poäng, medan gruppledaren USA har sex och jumbon Nigeria noll.

Om två eller flera lag hamnar på samma poäng avgör i första hand målskillnad, i andra hand flest gjorda mål och först i tredje hand inbördes möten (eller inbördes målskillnad om det gäller fler än två lag).

USA har efter två matcher sju plusmål, Nordkorea plus två och Sverige minus ett.

Reglerna skiljer sig från exempelvis EM-kvalet, där inbördes möte går före målskillnad.

–Men jag kan tycka att alla resultat i ett gruppspel ska spela in. Man hoppas bara att alla lag ger allt även i en sista omgång, säger Domanski-Lyfors.

–Jag tror att USA tar matchen mot Nordkorea på fullt allvar. (TT)

Jakob Sillén

FOTBOLL PHILADELPHIA
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons