Sverige föll i förlängning

Ett enda stort antiklimax, en tomhet, en stor besvikelse. Det var en dyster sinnesstämning efter Tre Kronors fall på mållinjen av hockey-VM.
Sport • Publicerad 12 maj 2003
Kanada fick Sverige på fall efter ett avgörande mål som domaren fick anlita flera målkameror för att se om pucken verkligen var över mållinjen. BILDER: PRESSENS BILD
Kanada fick Sverige på fall efter ett avgörande mål som domaren fick anlita flera målkameror för att se om pucken verkligen var över mållinjen. BILDER: PRESSENS BILDFoto: 

VM-finalen blev en riktig rysare.

Det var oavgjort, 2–2, vid full tid och det krävdes förlängning i spel fyra mot fyra (enligt de nya VM-reglerna) för att skilja lagen åt.

Och det var Anson Carter som var skillnaden.

Målvakten Mikael Tellqvist räddade Carters skott efter nästan 14 spelade minuter i förlängningen, men kanadensaren åkte runt målet och verkade få in pucken i mål.

Domaren Vladimir Sindler var inte lika säker.

Han begärde kontroll på tv-bilderna och efter nästan tio minuter kom beslutet: mål och VM-guld till Kanada.

–Jag såg aldrig att pucken var inne, inte på tv-bilderna heller faktiskt. Men det är ju alltid skitmål som avgör i "sudden", sade Per-Johan Axelsson, som gett Tre Kronor ledningen med 2–0 i slutet av den första perioden. Tre Kronor öppnade bra, skapade en hel del chanser – minns Peter Nordströms stolpträff – och kunde mycket rättvist ta ledningen med både 1–0 och 2–0.

På det första målet trampade Henrik Zetterberg förbi backen Eric Brewer och fick i väg ett backhandskott som Mathias Tjärnqvist slog in returen på.

Sverige nöjde sig inte med det.

Per-Johan Axelsson hade ett bra läge i spel fyra mot fem, Jonas Höglund fick sånär in returen på sitt eget skott och Tre Kronors powerplay-uppställning med Peter Forsberg, Henrik Zetterberg och Mats Sundin skapade ett bra tryck i kanadensisk zon.

Men det var först när Mikael Renberg en dryg minut före den första periodvilan slog en stenhård djupledspassning rakt på Per-Johan Axelssons klubb-blad, och "Pebben" tryckte in pucken bakom Roberto Luongo, som det stod 2–0.

–Vi leder med två mål och ska inte tappa det. Jag hade ju drömt om ett annat slut på VM än det här. Det är tungt, jag tycker att den enda gången de hade tryck på oss var i deras powerplay, sade Mattias Norström. Sverige hade mycket riktigt spelet, intensiteten och effektiviteten – men efter en rörig situation i egen zon där både backen Daniel Tjärnqvist och målvakten Tellqvist låg ner på isen kunde Kanadas Shawn Horcoff reducera.

Efter en mållös, ganska avvaktande mittperiod, kom kanadensarna i kapp då Shane Doan kvitterade till 2–2.

Det var tufft framför svenskarnas mål under matchen, och kanadensarna drog sig inte för att köra över Tellqvist i målet.

–De var hungriga framför målet, precis som kanadensare brukar vara. Det smällde på ganska bra, men det är tjusningen med hockey. Jag sade några väl valda ord till dem, sade Norström och kunde kosta på sig ett litet leende mitt i besvikelsen. Mats Sundin fick chansen att avgöra matchen då han kom helt fri knappa två minuter från slutet, men missade.

Istället blev det förlängning – och, tyvärr, en helt annan guldhjälte. Känslorna efter matchen kan summeras med Mattias Norströms ord:

–Allt känns tomt, och det är en riktigt rutten känsla. (TT)

Nicklas Johansson

ISHOCKEY HELSINGFORS
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.