Sverige föll – Slovakien väntar i VM-kvartsfinalen

Tre Kronors första förlust i årets VM innebär att det blir kvartsfinal mot Slovakien. Och möte med en guldhjälte – Modomålvakten Karol Krizan.
Sport • Publicerad 8 maj 2007
Erik Ersberg fick VM-debutera, men kunde inte stoppa Ryssland från att vinna grupfinalen. Nu väntar Slovakien i kvartsfinalen. BILD: SCANPIX
Erik Ersberg fick VM-debutera, men kunde inte stoppa Ryssland från att vinna grupfinalen. Nu väntar Slovakien i kvartsfinalen. BILD: SCANPIXFoto: 

– Han har haft bra flyt på slutet, konstaterade HV-forwarden Martin Thörnberg efter förlusten.

Tre Kronor kom till spel med fem raka vinster inför matchen mot Ryssland. Och möjligheten att som gruppetta få Tjeckien i kvartsfinal, eller som tvåa få Slovakien.

Det blev den senare.

– Det var tråkigt att vi förlorade, men de var lite vassare när de fick målchanser, sa Thörnberg, en av matchens bästa svenskar och målskytt. Att han trivdes så bra berodde på att den match som en del trodde skulle bli en transportsträcka mot kvartsfinalen i stället blev en riktigt vass tillställning med högt tempo och massor av känslor. Inget av lagen ville vika ned sig och det blev ofta smågruff efter avblåsningarna.

– Jag älskar att spela när det blir så här, sa han.

Det lär fortsätta på liknande sätt. Nu när varje match är avgörande.

– Det går att höja nivån på det mesta, men jag tycker vårt spel har fungerat okej. Det var perfekt att få de här två avslutande matcherna mot Finland och Ryssland för att få upp tempot ett par snäpp, sa Thörnberg. Slovakien, med Modomålvakten Karol Krizan i kassen i fyra av matcherna, har på sina sex första matcher förlorat två, mot USA och Kanada.

– De spelar ganska likt Tjeckien, med fart och snabba spelvändningar. Kanske är de lite mer ett lag än Tjeckien som lever mer på individuella spelare, sa Gustafsson.

– I den här turneringen har jag inte hunnit se dem så mycket. Men vi ska få en genomgång av Tommy Boustedt (svensk VM-spion), sa Gustafsson.

I gruppavslutningen mot Ryssland gjorde Tre Kronor sin bästa period hittills i turneringen i den första perioden. Thörnberg gav svenskarna ledningen i numerärt överläge efter 8.43 sedan han styrt in Tony Mårtenssons passning. Ryssland kunde dock kvittera på en tveksamt dömd straff där Alexej Morozov elegant lyfte in pucken via ribban bakom VM-debutanten Erik Ersberg, HV.

I den andra perioden tog Ryssland ledningen genom Denis Grebesjkov men Tre Kronor kvitterade i slutet genom Alexander Steen som drogs ned i samma ögonblick som skottet kom och pucken gick med knapp styrfart mellan benen på ryske målvakten Alexander Jeremenko och i mål. Det var Torontoforwardens första VM-mål. I den sista perioden avgjorde dock ryssarna.

Jevgenij Malkin sköt 3– 2 på ett stenhårt direktskott efter 9.51 och Alexej Morozov gjorde 4– 2 med 16.33.

– Ryssarna är turneringens bästa lag – ännu så länge, tyckte Martin Thörnberg.

Nu kan lagen inte mötas förrän i en final. (TT)

Göran Sundberg

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.