Sverige förlorade mot Slovenien: "Ett mörker"

Sveriges andra match i hemma-EM, mot Slovenien, blev en "rysare" med oviss utgång. Sverige förlorade till slut med 19–21, och måste nu vinna över Polen på tisdag för att gå vidare till mellanrundan i Malmö.
– Det är ett mörker. Jag är jävligt förbannad, säger mittsexan Jesper Nielsen till TV6
Handboll (TT) • Publicerad 12 januari 2020
Sveriges lagkapten Jim Gottfridsson försöker ta sig förbi Blaz Blagotinsek i vitklädda Slovenien i söndagens jämna och thrillerartade EM-match, som Slovenien till slut vann.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Sveriges lag fick en motgång före mötet med Slovenien, då det stod klart att Albin Lagergren inte kunde spela. Han är truppens ende vänsterhänte skytt, men har besvärats av en lättare fotskada. Lagergren spelade i EM-premiären mot Schweiz, men mindre än halva matchen.

Nu spelade i stället Linus Arnesson från start på högernio, som normalt är Lagergrens plats i laget.

Slovenien, med det svenska landslagets tidigare publikfavorit Ljubomir Vranjes som förbundskapten, gjorde en bra första halvlek. Slovenernas anfall gav svenskarna stora besvär, och målvakten Mikael Appelgren hade svårt att komma åt skotten i början.

Saknade Lagergren

Sverige hamnade i underläge med 6–9, men kunde knappa in till 9–10 i halvlek. Jim Gottfridsson, lagkapten och spelmotor, var bäste svensk så långt med fyra mål. Men slovenernas målvakt Klemen Ferlin var bra före paus, med bland annat två räddningar på skott från Sveriges ofta målsäkra mittsexa Andreas Nilsson.

Linus Arnesson gjorde inte bort sig, men Albin Lagergrens vänsterhänta skott från högernio saknades i det svenska anfallsspelet.

Andra halvlek började med positiva tendenser för Sverige. Mikael Appelgren gjorde några räddningar. Jim Gottfridsson fick till ett konstmål i ett genombrott. Kim Ekdahl Du Rietz, som skjutit bort några skott, kvitterade till 11–11 i en kontring.

Slovenien tog kommandot igen med en tvåmålsledning. Lukas Nilsson kvitterade till 16–16 i en ny kontring.

Samtidigt fortsatte slovenernas vänsterhänte skytt Jure Dolenec att göra mål. 16–17 var hans sjätte fullträff i matchen.

Palicka in

Med tio minuter kvar byttes Andreas Palicka in i det svenska målet – och gjorde en räddning direkt. Men Slovenien ledde snart med två mål igen.

Kim Ekdahl du Rietz reducerade till 19–20 med drygt fem minuter kvar. Men fler svenska mål blev det inte – något som i sig upprörde på svenskt håll.

– Det är ett mörker. Jag är jävligt förbannad. Vi förlorar och det är vårt fel, säger mittsexan Jesper Nielsen efteråt till TV6.

Nu måste Sverige vinna tisdagens match mot Polen för att gå vidare till mellanrundan i Malmö.