Sverige kan få möta England i VM

FOTBOLL STOCKHOLM. Drömmötet kan bli av. Sverige kan få möta Sven-Göran Erikssons England i fotbolls-VM. –Det är absolut ingen lätt motståndare, säger Sveriges förbundskapten Lars Lagerbäck.
Sport • Publicerad 29 november 2001

Efter ett möte i Pusan på onsdagen beslutade Fifa (det internationella fotbollsförbundet) att det skulle vara fri lottning mellan de elva oseedade europeiska lagen, vilket betyder att Sverige kan få möta England redan i gruppspelet.

–England har varit ett av de bästa lagen i världen sedan ”Svennis” och Tord tog över. De har ju vunnit nästan allt, säger Lars Lagerbäck.

Vår ena förbundskaptens halva är laddad och spänd inför lördagens lottning.

Nu är ju förutsättningar är klara.

Nu kan snacket och spekulationerna börja.

–Det är alltid roligt att spekulera. Men det är ju egentligen meningslöst att gissa vilka vi får möta. På lördag får vi likt förbannat tre lag i vår grupp, säger Lagerbäck.

Men de tre lagen kan variera oerhört i svårighetsgrad. Eller vad sägs om en supersvår grupp med Sverige, Argentina, England och Nigeria jämfört med att blågult skulle ställas mot Sydkorea, Kina och Senegal.

–Visst är det en stor meritmässig skillnad på papperet. Men i ett VM finns det inga lätta motståndare, säger Lagerbäck.

–Fast det är klart att jag tycker att vissa av de asiatiska lagen har klenare meriter än de flesta andra. Lagerbäck menar att en bra lottning för Sverige skulle vara att få möta någon av de seedade värdnationerna Japan eller Sydkorea istället för någon av de övriga seedade lagen (Frankrike, Tyskland, Spanien, Italien, Brasilien och Argentina).

–Visst skulle det vara bättre att få möta Japan eller Sydkorea. Men det är ändå inga lätta motståndare. Värdnationerna brukar alltid ta sig vidare från gruppspelet. Det gjorde till exempel USA 1994, säger Lagerbäck.

Förutsättningarna inför lördagens lottning är till mångt och mycket geografiskt baserade. Inte mer än två lag från varje kontinent kan hamna i samma grupp. Det betyder till exempel att Tyskland, England och Sverige inte alla kan hamna i samma grupp.

–Jag tycker det är bra att det blir för många lag från samma världsdel i samma grupp, till exempel att det inte blir tre europeiska lag i samma grupp.

Lagerbäck och förbundskaptenskollegan Tommy Söderberg flyger till Sydkorea och Pusan under torsdagen.

–Och efter lottningen stannar jag och Mats Engqvist (landslagets sekreterare) kvar för att åka runt till de olika spelorterna.

–Jag var på en rekognoseringsresa i somras och jag tycker att anläggningarna såg oerhört bra både i Sydkorea och Japan. Men om man bara ser till resorna blir de lite kortare om vi hamnar i Sydkorea. Om motståndare som Senegal, Costa Rica och Tunisien erkänner Lagerbäck att han inte vet särskilt mycket.

–Absolut inte så mycket som vi behöver veta.

Därför kommer landslagsledningen, efter lottningen, att utse tre spioner som ska specialbevaka Sveriges tre gruppmotståndare.

Av Lars Markusson, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.