Annons

Sverige klart för kvartsfinal

BORDTENNIS OSAKA. Greken Kalinikos Kreanga såg till att den svenska pingisskutan krängde till på onsdagen. Men inte så mycket mer. Sverige vann över Grekland med 3–1 och de regerande världsmästarna seglade vidare till kvartsfinal i lagtävlingen i bordtennis-VM i Osaka.
Sport • Publicerad 26 april 2001
Sveriges pingisherrar gick vidare til kvartsfinal – trots att Jörgen Persson föll mot greken Kreanga.
Sveriges pingisherrar gick vidare til kvartsfinal – trots att Jörgen Persson föll mot greken Kreanga.Foto: Gick vidare.

Jörgen Persson var den som utsattes för en så kraftig grekisk attack att han föll. Men Jan-Ove Waldner, Fredrik Håkansson och Persson igen såg till att det blev svensk seger i åttondelsfinalen.

Jörgen Persson hade dock en del problem även i sin andra match. Defensivspelaren Ntaniel Tsiokas tvingade honom till skiljeset, som den 35-årige hallänningen vann med 21–13.

Annons

Men det stod faktiskt 11–11 innan Persson fick fart på poängen.

–Jag har inte förlorat mot en deff sen jag fick stryk av Ding Song i VM -95, sade Jörgen Persson.

–Men det gör det svårt, alla andra och även jag själv förväntar sig att jag ska vinna då.

Det Persson rättade till mot Tsiokas orkade han inte med mot Kalinikos Kreanga. Den rumänskfödde Kreanga är rankad så högt som 18 i världen och har ett blixtsnabbt spel.

–Jag slappnade av lite, jag hade bra lägen men kunde inte dra ifrån, sade Persson som bland annat ledde med 7–6 i andra set efter att ha tagit det första med 21–18.

–Och det går så snabbt i dag att man inte får tappa koncentrationen ett ögonblick. Då rinner det bara i väg och det gäller inte bara spelare som Kreanga. För 35-åringarna Waldner och Persson är lagtävlingen i Osaka lite underlig.

Det korta gruppspelet med trelagsgrupper innebar att Waldner bara hade två och Persson en match i benen innan det var dags för utslagningsmatcher.

–Man sliter inte ut sig i alla fall. Men det kanske var bra med en väckarklocka mot Kreanga. I Malaysia hade vi en jäkla massa matcher, mindes Persson om VM-succén förra året.

Waldner lade ännu en lätt seger på onsdagen till sina två övriga. Efter den vitryske trean och den danske trean manövrerade han ut Tsiokas med 21–14, 21–11.

Greken hann knappt visa att han är en defensivspelare. Han hade fullt upp att freda sig mot Waldners effektiva artilleri.

Annons

–Det spelar ingen roll att jag har haft få och lätta matcher. Varje match man vinner stärker självförtroendet i alla fall, sade Waldner.

–Och Tsiokas pressade ju Jörgen. Så jag måste ändå ha spelat bra...

Fredrik Håkansson framstår allt mer som förstetrea framför Peter Karlsson bakom Waldner och Persson. Nu slog han enkelt ut Panagiotis Gionis, lågt rankad defensivspelare, med 21–18, 21–9.

Sverige möter Österrike i kvartsfinalen. Tyskland får den icke angenäma uppgiften att möta Kina i kvarten. I de övriga möts Belgien–Italien och Frankrike–Sydkorea. Sverige går mot Belgien eller Italien i en eventuell semifinal.

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons