Sverige på väg att missa semifinalen

FOTBOLL STAFFANSTORP. Nilla Fischer fick bära ett alldeles för stort ansvar själv på mittfältet när Sverige spelade 0-0 mot Frankrike i F19-EM i fotboll. Hon var klippan i den lagdelen. Sverige är på väg att missa en semifinalplats. Nu finns bara en chans kvar, att besegra Tyskland som hittills visat det mest stabila spelet av alla de åtta lagen i EM-slutspelet.
Sport • Publicerad 6 maj 2002

Försvaret är stabilt, men övriga lagdelar hade svårt.

När Madeleine Göras blev skadad provade förbundskapten Anna Signeul att flytta upp Umeå-backen Anna Paulson bredvid Nilla (bilden) som innermittfältare.

Men det är som back Anna är bäst och där lär hon få spela i fortsättningen.

– Vi är inte nervösa inför nästa match mot Tyskland. Mot just Tyskland har vi spelat bra tidigare, sade Nilla vid den internationella presskonferensen.

– Anna gjorde en jättematch och fick jobba kopiöst mycket, hamnade ofta i två- mot tresituationer och då blev det trångt att göra spelvändningar, förklarar förbundskapten Anna Signeul.

Hon hade annars svårt att hitta glädjeämnen i det svenska spelet.

– Mot Frankrike skapade vi dock fler chanser än mot Spanien. Emma Lindqvist var en hårsmån ifrån att peta in bollen vid ett par tillfällen bland annat efter en rusch på vänsterkanten av Josefine Öqvist, som slog ett inlägg både Emma och den enträget uppvaktande Laura Georges missade. Även Nilla var framme i målområdet och provade att hitta en lucka i början av andra halvlek. Det franska försvaret spelade liksom Spanien med markerande backar, som lämnar betydligt mindre svängrum än vid zonförsvar. Markeringsspel stöter man numera inte så ofta på i den svenska fotbollen.

Emma startade med Mia Westerblad (Malmö FF) bredvid sig och fick senare inbytta Lotta Schelin som anfallspartner. Det var Kopparberg/Landvetterspelaren som fick den bästa svenska målchansen under hela matchen. Det hände i andra halvlek när Yolanda Odenyo skickade fram em djupledsboll i mitten. Lotta krånglade sig förbi Ophélie Meilleruex, en av de båda mycket snabba och brytsäkra backarna. Hon hann till och med runda målvakten Geraldine Marty men på mållinjen dök den andra mittbacken Laura Georges upp och rensade undan bollen. Ett par långskott var allt svenskorna åstadkom i första halvlek.

– Vi har bara att hoppas Frankrike gör en lika bra match mot Spanien som mot oss, samtidigt som vi spelar bättre och slår Tyskland, sade Anna Signeul efter 0–0-matchen och försökte liksom Nilla att låta så övertygande som möjligt.

Sveriges damlandslag i fotboll genrepade inför onsdagens VM-kval mot Schweiz på Råsunda med att på lördagen slå Island med klara 6–0 på Gamla Ullevi. Det blev ingen riktigt defensiv värdemätare, men Sverige fick visa att offensiven fungerar. Med delvis nykomponerat mittfält tog svenskorna tag i spelet direkt. Therese Sjögran och Linda Fagerström ersatte skadade Malin Moström och Tina Nordlund och visade att de vill ha en plats i startelvan.

Tillsammans med Malin Andersson och Anna Sjöström matade de anfallsparet Victoria Svensson och Hanna Ljungberg med bollar.

–I dag visar vi att vi kan spela samma spel ändå, tycker förbundskaptenen Marika Domanski Lyfors.

Av Thorsten Frennstedt
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.