Sverige slaget av Norges reserver

SKIDOR KUOPIO. Sveriges förstalag i världscupstafetten i skidor förmådde inte besegra ett reservbetonat Norge i Kuopio. Ändå är det mycket möjligt att samma svenska styrka som var med i förstalaget på tisdagen får åka OS-stafetten senare i vinter.
Sport • Publicerad 27 november 2001

Sverige hade två lag med i säsongens första världscupstafett. Andralaget var utfyllt med finländaren Ari Palolahti. Där svarade Mats Larsson och Niklas Jonsson för starka klassiska insatser.

Men förstalagsåkarna imponerade också på förbundskapten Magnar Dalen.

–Det stärkte sina aktier i dag, sade Dalen, som bara har två världscupsstafetter på sig att sy ihop ett gångbart OS-gäng i stafett. –Det var starkt av Urban Lindgren att komma hit direkt och göra en så stark förstasträcka. Mathias Fredriksson är inte riktigt i form. Men Jörgen Brink var också bra. Hetland är kanske världens bästa spurtare och Jörgen fick dra mycket.

Dalen var också positiv över ett par av insatserna i B-laget. Niklas Jonsson gjorde en stark förstasträcka och var bara några sekunder efter täten och stafettkonkurrenten Urban Lindgren. Trots att han föll.

Och Mats Larsson var ett tag till och med förbi Mathias Fredriksson på andrasträckan.

–Mats Larsson var fantastisk att se. Han fick stallorder att hjälpa till och dra och stack upp direkt och gjorde det han skulle, sade Dalen.

–Och Niklas Jonsson börjar så smått röra på sig. Per Elofsson behövde inte kommenteras. Han svarade för dagens lopp, tillsammans med Norges Erling Jevne på andra sträckan. Elofsson hade den tredje och körde in hela den dryga halvminut som Jevne hade gett norske trean Håvard Bjerkeli och mer därtill.

Norge såg verkligen Kuopiostafetten som ett testlopp inför OS. Tre av stjärnorna som stod på pallen individuellt i Kuopio, Thomas Alsgaard, Frode Estil och Anders Aukland, var inte alls med.

Norge hade bara ett lag med. Men mannar som slåss om de sista stafettplatserna i OS. Den motivationen räckte till seger.

Inte ens Per Elofssons räddningsaktion räckte för att ändra på den saken.

Ett nytt världslopp av Lina Andersson lade grunden till en överraskande pallplats för de svenska skidtjejerna i tisdagens världscupstafett i Kuopio.

Det blev dubbelt ryskt, men officiellt kom svenskorna på andra plats i säsongens första, mixade stafett.

I världscupen får bara ett lag från varje nation räknas. Och så är det ju faktiskt även i mästerskapen. Så även om Norge inte var med var tisdagsstafetten en merit helt i klass med förra säsongens premiär i Beitostölen.

Då kom svenskorna trea.

Då blev Lina Andersson slagen av den ryska startettan Olga Danilova.

Nu tog hon revansch.

Av Peter Wikström, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.