Sverige ställs mot Qatar: "En tuff utmaning"

Argentina hade allt i egna händer, men kollapsade.
Sedan hade Kroatien allt i egna händer, men kollapsade.
Kvar stod Qatar, som efter 26–25 mot Argentina går vidare till kvartsfinal i handbolls-VM och ställs mot Sverige på onsdag kväll.
Handboll • Publicerad 25 januari 2021
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.
Sveriges förbundskapten Glenn Solberg.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Nog ser det ut lite som en drömmotståndare för Sverige i VM-kvartsfinalen. Sveriges målvakt Andreas Palicka vill dock inte ta några sådana ord i sin mun:

"Alla lag som når en kvartsfinal i ett VM är bra och vi har stor respekt för Qatar och ser fram emot att möta dem på onsdag. Vi har en härlig känsla och ett stort självförtroende och siktar självklart på att vinna även den matchen", säger Palicka i ett uttalande.

"Under hela turneringen har vår inställning varit att fokusera så mycket vi kunnat på oss själva och det vi har kunnat påverka."

Förbundskapten Glenn Solberg låter också fylld av självförtroende inför onsdagens uppgift:

"Qatar är ett lag vi inte ställs mot så ofta och som vi under morgondagen kommer att analysera och förbereda oss för. Vi vet att de kommer att komma med mycket fysik och tunga skyttar i framför allt Frankis och Capote. Det blir en tuff utmaning, men vi kommer att göra allt för att vi ska vara obesegrade även efter kvartsfinalen", säger Solberg.

Det såg dock ett tag ut som att det skulle kunna bli en på pappret mycket tuffare motståndare i VM-kvartsfinalen. Fjolårets EM-finalist Kroatien har visserligen inte imponerat under turneringen men är normalt sett en svår nöt att knäcka. Laget gavs också ett jätteläge att krångla sig vidare.

Detta efter att Argentina, som bara behövde en poäng mot Qatar för att säkra avancemanget, föll ihop som ett korthus. Sydamerikanerna ledde tidigt med hela sju bollar, och var med stora kliv på väg mot kvartsfinal.

Men Qatar gjorde en imponerande upphämtning och kvitterade i början på andra halvlek. Argentina gjorde ytterligare ett ryck och fick en tremålsledning men qatarierna kom tillbaka igen.

Med 13 minuter kvar var Qatar i ledning för första gången och till slut vann man med 26–25.

I det läget var Qatar vidare, men resultatet gav också Kroatien chansen. En seger mot redan klara gruppsegraren Danmark var det som behövdes, men till slut var kroaterna inte ens nära.

Kroatien började bäst och tog en tidig ledning, men halvvägs in i matchen hade danskarna tagit en tvåmålsledning, 17–15.

I början på andra gick Danmark sedan på knock. Sex raka danska mål punkterade matchen och sedan fortsatte en utskåpning som heter duga mot ett allt mer omotiverat Kroatien.

Danmark vann andra halvlek med otroliga 21–11 och matchen med 38–26. För danskarna väntar härnäst Egypten i kvartsfinal.