Annons

Sverige tog EM-silver i laghoppning

RIDSPORT Svensk ridsportshistoria skrevs i holländska Arnhem på fredagen. Sverige tog då sin första EM-medalj någonsin i laghoppning när man slutade tvåa efter Irland.
Sport • Publicerad 30 juni 2001

Peter Eriksson gick in som sista ryttare i det svenska laget och gjorde sitt livs ritt med den gråa hingsten Cardento. När paret gick i mål efter en perfekt runda bröt jublet loss. Drömmen som alla hoppas på slog äntligen in, hopplagets allra första EM-medalj var ett faktum.

Det är hoppningens första mästerskapsmedalj sedan sommar-OS i Los Angeles 1932.

Annons

–Peter hade inte råd med ett enda misstag, men det vågade jag inte berätta för honom innan han red in, sade lagledaren Sylve Söderstrand.

–Nej, Sylve hade inte berättat, men det var nästan omöjligt att undvika att kasta en blick på resultattavlan när jag red in. Jag var helt inställd på att rida felfritt, i första omgången ville jag för mycket, och då föll två hinder. Jag vet ju att Cardento har kapaciteten, rider jag rätt så går han felfritt. I dag var det perfekt, sade Peter Eriksson. Efter torsdagens inledande tidshoppning låg svenskarna på bronsplats. I nationshoppningen är hindren både högre, upp till 1,60 meter och flera. Svenskarna gjorde bra rundor, ändå blev det några rivningar och laget ramlade ner till en fjärdeplats. Holland gick istället upp i ledning före Tyskland och Irland.

–Men vi kom igen, konstaterar Helena Lundbäck belåtet.

–Vi red upp oss i andra omgången. Vi har inte förlorat ett guld, vi har vunnit ett silver.

Helena fick revansch i andra och gick i mål på bara fyra fel. När Rolf-Göran Bengtsson sedan gjorde en felfri runda med Pialotta var Sverige tillbaka i medaljstriden igen. Irland lyckades hålla guldplatsen genom en felfri sista runda medan världsettan Ludger Beerbaum rev ett hinder men ändå lyckades rädda brons åt Tyskland.

–Jag är väldigt nöjd med Pialotta i dag, sade Rolf-Göran Bengtsson som tillsammans med irländaren Dermott Lennon var bäst i dagens hoppning.

–Det var extra kul att Pialotta fick visa vad hon kan, jag är övertygad om att det är en väldigt kapabel häst. Samtliga fyra svenskar har kvalat in till den individuella finalen som avgörs i två omgångar på söndag.

Peter Eriksson ligger på fjärde plats med Rolf-Göran Bengtsson strax efter. Båda har mindre än en rivning upp till förstaplatsen.

–Det blir lite svårare på söndag, men så mycket svårare kan det helt enkelt inte bli. Jag oroar mig inte alls, jag vet att Cardento har jättekapacitet och klarar vilka hinder som helst. Men i dag var ingenting avgjort från början, och så blir det nog inte på söndag heller. Nu skall vi fira, i morgon är det vilodag och sedan laddar vi om, sade Peter Eriksson och smuttade på segerchampagnen samtidigt som han kände efter att medaljen hängde ordentligt på plats runt halsen.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons