Sverige tog guld i bowling-EM

Sport • Publicerad 22 juni 2001

BOWLING. Det svenska damlaget tog EM-guld i femmannalag, bowlingens blå band, efter en rysare där avgörandet föll i tävlingens sista slag.

Sverige vann med bara fem poängs marginal till godo på Finland. Finländskan Piritta Kantola var sist på banan och behövde slå två strikar för att lura Sverige på segern, men hon fick tians kägla kvar. Sverige tog därmed sitt första guld under EM-tävlingarna i Ålborg.

I det svenska laget spelade Catharina Blixt-Jeppsson, Helen Johnsson, Elisabeth Janson, Linda Haglund, Jessica Olsson och Ulrika Nordberg.

Det var första gången som Sveriges damer vann denna disciplin i EM, och lagmässigt var det den största framgången sedan 1983 då laget med Lena Sulkanen som ankare tog VM-guld i femmanna. Triumfen växer också i värde eftersom den togs mot Finland, som under den senaste tioårsperioden varit världsbäst i detta komplicerade lagspel.

–Det var en mycket viktig seger med sikte på det fortsatta arbetet mot VM 2003 då vi kommer att möta ännu tuffare motstånd från Asien och USA, sade coachen Peter ”Peppe” Engström, som hade svårt att hålla tillbaka glädjetårarna. TT nFOTBOLL. Fotbollstränaren Roy Hodgson lämnar FC Köpenhamn för att ta över Udinese i den italienska ligan.

Det tillkännagav den danska klubben på torsdagen. FC Köpenhamn anser att Roy Hodgson gjort sig skyldig till kontraktsbrott och har därför anlitat advokater.

Hodgson ledde FC Köpenhamn till ligatiteln den här säsongen. Men nu lämnar han Norden för att återvända till den italienska fotbollsvärlden.

I Sverige är den 54-årige engelsmannen Hodgson kanske mest känd för sina år som succétränare i Halmstad BK och Malmö FF. Med Halmstad vann han två SM-guld, åren 1976 och 1979. Under senare hälften av 1980-talet vann han ytterligare två SM-guld med Malmö FF, 1986 och 1988.TT nFOTBOLL. Skogshuggaren från Ödeshög har spelat sin sista fotbollsmatch som proffs. Klas Ingesson bryter kontraktet med Marseille och flyttar hem.

”Eftersom min äldste son börjar skolan så tycker jag att det är tid att börja tänka på mina barns framtid”, skriver han i ett pressmeddelande.

Enligt Expressen har Ingesson ett år kvar på kontraktet med den franska klubben Olympique Marseille. Ett kontrakt som Ingesson nu ”avstår” från att fullfölja på grund av sin familjesituation.

”Beslutet har jag tagit efter att jag och min familj av olika anledningar inte kunnat bo tillsammans under det gångna året”.

Den 32-årige mittfältaren, som blir 33 i augusti, var en av ”bronshjältarna” från VM i USA 1994. Hans slitstarka spelstil gav honom smeknamnet ”Skogshuggaren från Ödeshög”.

Den här säsongen började Ingesson i Marseille, men hade svårt att ta en ordinarie plats och har under de senaste månaderna varit utlånad till Serie A-klubben Lecce. Ingesson var en anledning till att klubben lyckades klara sig kvar i italienska ligan.TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.