Annons

Sverige utklassat i EM-premiären

BASKET SÖDERTÄLJE EM-slutspelet – det stora lyftet för svensk basket. Det var tanken, önskedrömmen. Verkligheten var grymmare.
Sport • Publicerad 6 september 2003

52–99 mot Spanien är förnedring uttryckt i kalla siffror.

– En del av oss är så rädda att det ska bli det scenario som alla tror, säger Jonas Larsson.

Annons

Minus 47 poäng – det var en av basketlandslagets värsta smällar i modern tid.

Det värsta farhågorna besannades på det mest brutala sättet. För publiken i Scaniarinken, för alla de som följde EM-premiären framför tv:n stod det helt klart.

1. Sverige arrangerar EM.

2. Basketlandslaget har inte där att göra.

Mycket roligare än John Petterssons dunk efter en och halv minut och fram till 2–0 – första, enda och sista gången Sverige var i ledningen – blev det inte.

Och det kommer man ju inte långt med. Det som inte fick hända för att basketlandslaget skulle kunna rubba Spanien, hände förstås:

Centern Joakim Blom, med uppgift att ta hand om Pau Gasol, fick sin första foul efter 31 sekunder. Nummer två kom en knapp minut senare – och så fick han sätta sig på bänken.Spelfördelaren Paul Burke tappade bollar, feladresserade passningar och bommade det mesta med skottarmen.

–Jag kan inte spela så här dåligt om vi ska vinna en match, säger Burke med en djup suck.

Med två av de viktigaste spelarna – en överhettad och en inte mäktig uppdraget – ur slag fick coachen Janne Enjebo blanda och ge och det blev ingen ordning på någonting.

–Det är tufft när vi förlorar vår ende långe kille direkt, säger Jonas Larsson. Redan där, halvvägs in i den första tiominutersperioden, hade det spanska tåget tuffat iväg i Scaniarinken och ett gäng förvirrade svenskar stod kvar på perrongen.

Annons

Det svenska misslyckandet gled sakta över i förnedring; 36–61 efter den tredje quartern och minus 25; 43–78 halvvägs i den sista och minus 35 och till slut 52–99.

Enjebo tog sina time-outs, ritade på sin bräda med tuschpennan...men inget hjälpte.

Spanien var för bra, Sverige för dåligt.

Fast publiken – och i synnerhet den manliga delen av den –hade i alla fall ett käckt gäng lättklädda ukrainska dansöser att vila ögonen på under speluppehållen. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons