Sverige vässar EM-laget

Sport • Publicerad 17 maj 2005

Ingen Stefan Lövgren, ingen Ljubomir Vranjes.

Bara Tomas Svensson kvar från det gamla gardet.

Men det kan gå bra ändå mot Polen i EM-kvalet i juni.

På måndagen offentliggjorde förbundskaptenen Ingemar Linnéll nästan alla i det manskap som skall ta kvalfighten mot Polen och se till att Sverige håller sviten att alltid vara med i EM-slutspel.

Truppen på 13 spelare kompletteras med en försvarsspecialist och en mittsexa efter två landskamper mot Danmark den 30 och 31 maj med vidhängande träningsläger, där kandidater fingranskas.

– Jag söker en högertvåa i försvaret och en mittsexa. Vi blir 15 spelare och det finns ingen anledning att ligga på läger med tre spelare i varje position inför Polen-kvalet, säger Ingemar Linnéll.

Högaktuella är Pelle Linders, Kolding (mästerskapsdebutant i VM i Tunisien i vintras) samt den väldige Magnus Jernemyr, som lämnade Redbergslid och spelat handboll med Torrevieja i högsta spanska ligan. Handbollshistoriens sjunde EM går i Schweiz månadsskiftet januari/februari 2005.

Polen står i vägen, den 12 juni i Linköping och i returen i Olsztyn den 19 juni.

Hade tvärtom varit bättre, att börja borta?

– Det behöver inte vara en nackdel att börja hemma i Linköping. Där vet vi vad vi har, och kan känna på Polen och får en bra förberedelse inför returen som alla gånger blir en het historia.

Sverige tvingades EM-kvala mot Polen även för ett år sedan. Ingemar Linnéll satsar på nytt och ungt. Av nödvändighet. Ålder, skador och motivationsfaktorn.

Stefan Lövgren har haft en skadebesvärlig säsong i Kiel. Ljubomir Vranjes har slagit av ett ledband i tummen.

– Fredrik Nyqvist, vår läkare har tittat på dem och de båda måste få rehabilitera sig länge om deras karriärer inte ska vara över.

En av det gyllene gardet består.

Lika intensiv, lika motiverad, lika pådrivande.

Tomas Svensson i målet. Han har stått kvar där sedan VM-guldet i Prag 1990.

– Enastående att ha i ett lag, hans tävlingsinstinkt, och det handlar om stor rutin kombinerad med lika stor motivation, avslutat Linnéll. (TT)

Bo Harmby

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.