Annons

Sveriges curlinglag klara för semifinal

Sport • Publicerad 6 april 2001

CURLING

Både herrarna och damerna är klara för semifinal. Nu börjar Sveriges curlinglag spelet om VM-medaljerna.

Annons

Sveriges herrlag avslutade grundserien på bästa möjliga sätt. Seger med 11–7 mot titelhållande Kanada betydde att Sverige vann serien med sju vinster medan Kanada, Schweiz och Norge delade andraplatsen med sex segrar. Efter dragning till tee (en sten närmast mittpunkten) mellan dessa tre lag stod det klart att Norge blir Sveriges motståndare i lördagens semifinal. Kanada får ta sig an Schweiz i den andra semifinalen.

–Det spelar ju ingen roll vilket lag vi möter i semifinalen. Vi är här för att vinna VM och då saknar det betydelse i vilken ordning vi får möta lagen i slutspelet, kommenterade ”Peja” Lindholm.

För Östersundsgrabbarna Peter ”Peja” Lindholm, Tomas Nordin, Magnus Swartling och Peter Narup innebar seriesegern ett nytt steg i deras framgångsrika karriär. De har aldrig tidigare vunnit grundserien i ett VM och dessutom som ensamma i topp.

–Det känns naturligtvis extra roligt. När vi vann VM i Bern för fyra år sedan var vi ju fyra och fick möta serieettan Kanada. Nu har det ingen betydelse vilket lag vi möter. Vi måste ju vinna två matcher till för att ta guld, sade en mycket glad lagkapten Peter ”Peja” Lindholm. Sverige blev ju klart för semifinal redan efter segermatchen mot Danmark på onsdagskvällen och därför gällde matchen mot Kanada egentligen bara rangordning av semifinalisterna. Men det var prestige med i spelet. Båda lagen ville verkligen vinna, men samtidigt bjöd de publiken på offensivt och publikvänligt spel. Det svenska damlaget är inte rutinerade VM- och EM-mästarinnorna lag Elisabet Gustafson, i stället är det Anette och Cathrine Norberg, Eva Lund och Helena Lingham som representerar Sverige.

I den sista gruppspelsmatchen slog det svenska damlaget Tyskland med 6–5 och blev därmed tvåa i serien på samma antal vinster, sju, som Kanada.

I fredagens semifinal får Sverige möta Skottland medan Kanada tar sig an Danmark.

–Det känns bra att det blev Skottland i semifinalen. Vi förlorade mot dem tidigare i veckan, men vi tycker att det var en onödig förlust och vi tänker inte förlora en gång till mot skotskorna, kommenterade Sveriges lagkapten Anette Norberg (bilden).

Anette själv hade all anledning att vara nöjd, med sin sista sten grejade hon segern mot Tyskland och svenskt avancemang till slutspel.

–Jag spelade medvetet att kunna dra ner mot Schöpps sten och det lyckades. Det var faktiskt första gången på hela VM som jag tvingades avgöra med den absolut sista stenen, sade Anette Norberg.

Nu är det meningen att det skall bli fjärde gången gillt för Anette Norberg i VM. Hon har tidigare förlorat VM-semifinaler tre gånger, 1988, -89 och -91

TT

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons