Annons

Syndabocken bär en dröm på sina axlar

Drömmen om en ny spansk storhetstid i fotboll ligger alltid i bakgrunden för det spanska folket. Men öppningsmatchen mot Sverige lämnade mycket att önska. Spanien saknar den spets man hade för ett decennium sedan och den som fått skulden är Álvaro Morata.
Fotboll • Publicerad 18 juni 2021
Spaniens Álvaro Morata.
Spaniens Álvaro Morata.Foto: Pierre Philippe Marcou/AP/TT

0-0 mot Sverige och inga riktigt vassa målchanser. Kritiken mot det spanska landslaget efter öppningsmatchen var svidande. Nu gäller seger mot Polen, helst en stor sådan, för att EM inte ska bli ett fiasko för "la roja".

Saknar spets

I centrum för både förväntningarna och besvikelsen står Álvaro Morata, som bland annat kallats Spaniens mest överskattade spelare. I flera år har frustrationen växt och röster höjts om att Spanien saknar en riktig spetsspelare i klass med Fernando Torres och David Villa, som öste in mål och ledde Spanien till två EM-guld och ett VM-guld. Med en mållös och föga imponerande insats i uppladdningen mot Portugal och miss av öppet mål i EM-premiären fick frustrationen ett ansikte i Morata. 28-åringen buades ut tillsammans med sitt lag och fick det lägsta möjliga betyget av de spanska tidningarna AS och Marca.

Annons

– Det är synd att några centimeter kan vara skillnaden mellan att vara på förstasidan i tidningen och att få all skit i hela Spanien, sade Morata inför turneringen.

Morata har dessutom haft en tendens att ta åt sig av kritiken och spela ännu sämre och flera röster höjs nu för att ersätta honom med Villarreals succéanfallare Gerard Moreno, som gjorde näst flest mål i La liga den gångna säsongen, i matchen mot Polen.

Men förbundskapten Luis Enrique har gjort klart att han fortfarande tror på Morata.

– Han kommer att starta. Det blir Morata och tio spelare till, säger han till Mediaset.

Drömmen lever

Spaniens annars överlägsna spel mot Sverige gör att drömmen om att en ny spansk storhetstid inte är långt borta vaknar igen. Men för att vinna matcher, och mästerskap, behöver man göra mål.

Samtidigt som Spanien har offensiva problem är Polens starkaste kort just en spetsspelare och spanska fans tittar avundsjukt på de senaste årens kanske bästa anfallare, Robert Lewandowski. Han är allt Spanien behöver, en målgörare. Men det är inte han som har de spanska kläderna på sig, det är Álvaro Morata.

En målexplosion skulle kanske göra att han tas till nåder, och blir den hjälten spanjorerna hoppats på. Han bär förhoppningarna om en ny storhetstid på sina axlar, men är aldrig mer än centimeter från all skit i hela Spanien.

Spanien möter Polen på La Cartuja i Sevilla i morgon klockan 21.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons