Annons

Tajt CL-schema: "Får fira jul i Barcelona"

Med Champions League-spel förlänger Rosengård sin säsong rejält.
Mer än halva gruppspelet avgörs i november–december – knappt tre veckor efter att damallsvenskan har avgjorts.
Fotboll • Publicerad 29 september 2022
Rosengårds Gudrun Arnardottír (till vänster), Fiona Brown, Emma Berglund och Ria Öling firar avancemanget till Champions League-gruppspelet.
Rosengårds Gudrun Arnardottír (till vänster), Fiona Brown, Emma Berglund och Ria Öling firar avancemanget till Champions League-gruppspelet.Foto: Johan Nilsson/TT

Via 3–1 hemma och 4–1 sammanlagt mot norska Brann blev Rosengård på onsdagskvällen klart för Champions League-gruppspelet i höst – och i vinter. De tre sista omgångarna spelas nämligen i december.

Den tredje omgången är dessutom inplanerad till den 23–24 november. För Rosengårds del blir det en utmaning att bibehålla matchformen – damallsvenskan avslutas den 5 november.

"En otrolig känsla"

Annons

– Det är ett lite långt break där i november, men det är också ett landslagsuppehåll där. Så vi får se lite hur vi ska göra där, säger sportchefen Therese Sjögran.

Den sista matchen i gruppspelet ska spelas den 21–22 december.

– Vi får fira jul i Barcelona kanske, säger Sjögran med ett leende.

Vilka lag som Rosengård ställs mot blir klart vid lottningen på måndag, men klart är att laget kan lottas mot storklubbar som Lyon (titelförsvarare), Wolfsburg, Chelsea eller Barcelona från den första seedningsgruppen.

– Vi kommer förmodligen komma in som underdog, men jag tror ändå att vi kan få några poäng, säger Rosengårdsspelaren Olivia Schough.

Lättnaden var stor i Malmöklubben efter avancemanget.

– Det är en otrolig känsla. Det är en stor press som försvinner för oss, eftersom vi inte klarade av det förra året, säger Sjögran.

Förra säsongen var det första gången som damernas Champions League hade ett gruppspel – tidigare har turneringen börjat direkt med utslagsomgångar över dubbelmöten.

– Det nya upplägget är jättebra. Våra unga spelare får internationella matcher i väldigt tidig ålder och vi som förening är i det finaste rummet, där vi vill vara, säger Therese Sjögran.

Får storklubbar i gruppen

Rent ekonomiskt landar grundplåten för platsen i gruppspelet på runt 4,3 miljoner kronor.

Annons

– Det är summor i Champions League som vi inte har varit vana vid tidigare år. Det är såklart jättebra. Och vi har möjlighet att öka på den summan eftersom vi kan vinna matcher, spela oavgjort och därmed få extra pengar, säger Sjögran.

Fakta: Champions League

Klara för gruppspel: Lyon (Frankrike), Wolfsburg (Tyskland), Chelsea (England), Barcelona (Spanien), Slavia Prag (Tjeckien), Vllaznia (Albanien), Rosengård (Sverige), Paris Saint-Germain (Frankrike), Arsenal (England), St Pölten (Österrike), Zürich (Schweiz), Real Madrid (Spanien), Juventus (Italien), Benfica (Portugal).

På torsdag kompletteras Champions League-gruppspelet med de två sista lagen. Roma och Sparta Prag gör upp i den ena matchen (2–1 till Roma i första mötet), medan Bayern München och Real Sociedad gör upp i den andra matchen (1–0 till Bayern München i första mötet).

De 16 kvalificerade klubbarna delas in i fyra fyrlagsgrupper där alla möter alla, hemma och borta. De två främsta i grupperna avancerar till kvartsfinal.

Lottningen sker måndagen den 3 oktober i Nyon i Schweiz.

Matchdagar i gruppspelet: 19–20 oktober, 26–27 oktober, 23–24 november, 7–8 december, 15–16 december, 21–22 december.

Kvartsfinaler: 21–21 mars och 29–30 mars. Semifinaler: 22–23 april och 29–30 april. Final: 3 eller 4 juni i Eindhoven.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons