GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tar över efter kaoset: "Ett självmordsuppdrag"

Nära degradering, organisatoriskt kaos, 23 miljoner kronor i förlust och ovanpå det två våldtäktsanklagade spelare.
Hur städar man upp efter det?
Ishockey • Publicerad 8 september 2021
Brynäsdepp. En vanlig bild förra säsongen då det mesta gick snett. Arkivbild.
Brynäsdepp. En vanlig bild förra säsongen då det mesta gick snett. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång /TT

Den klassiska ishockeyföreningen från Gävle, näst mesta mästarna på herrsidan med 13 SM-guld, hade en minst sagt turbulent säsong i fjol.

Först efter en oviss kvalserie mot HV71 klarade herrlaget nytt kontrakt.

Nu gör klubben en omstart. Hela styrelsen avsattes eller avgick, klubbdirektören är ny (Ikeas förre Sverigechef Håkan Svedman), herrarnas sportchef likaså, tränarstaben på herrsidan fick sparken redan inför kvalet och de som tog över är också ersatta. Bara damernas sportchef Erika Grahm och damlagets tränare Henrik Glaas är kvar.

Det värsta var inte det sportsliga haveriet – utan när två av herrspelarna, med några veckors mellanrum, häktades misstänkta för våldtäkt.

Unicef hoppade av

Händelser som fick Unicef, FN-organet som jobbar för barns rättigheter, att tills vidare avbryta samarbetet med klubben och flera företag ställde sig avvaktande till fortsatt samarbete.

Först efter det andra fallet stängdes spelarna av. Misstankarna om våldtäkt är nu nedlagda och den ene spelaren är tillbaka i laget, den andre utreds fortfarande för våld i nära relation och är fortsatt avstängd.

– Det blev en helt annan dimension, inte bara hockey. De här anklagelserna som de två hade mot sig är oerhört tragiska för alla inblandade och något Brynäs tar avstånd från. Som det hanterades då var kanske inte helt rätt och det ledde ju till ännu fler rubriker, säger Magnus Kangas.

TT: Hur jobbar ni vidare med det här?

– Föreningen i sig har ju gjort det arbetet tidigare också som är byggt på RF/Sisu och deras värdegrundsarbete. Nu anser jag kanske att Brynäs inte har mer problem än andra föreningar, men det är en fråga vi måste ta seriöst för att påverka de yngre människor vi har i klubben. Det är många yngre, även i vårt seniorlag, säger Kangas.

TT: Kan du ge något konkret exempel på vad ni gör?

– Ett konkret exempel, och det gjorde förra klubbledningen bra, var att man samlade herrlaget och plockade in en före detta polis och en jurist som pratade om hur det kan vara att vara en offentlig person. En hockeyspelare i Gävle är verkligen en offentlig person, är man dessutom knuten till Brynäs så finns det vissa andra förväntningar på en, man kan inte vara ute och festa på krogen. Då blir det tidningsrubriker.

Extra besvärande

Kangas håller med om att saken blev extra besvärande med tanke på klubbens satsning på dam- och flickhockeyn.

– Jo, kanske, det blir en förtroendefråga. Jag är jäkligt glad att vi gått så hårt in för dam- och flickhockeyn, det senaste jag hörde är att vi har fler flick- än pojkspelare bland de yngre.

– Mina erfarenheter från näringslivet är att de industrier jag varit i är väldigt mansdominerade och när man konsekvent börjar rekrytera kvinnor så märks det. Man börjar utmana normer och det börjar hända saker i laget som jobbar som är väldigt positiva, säger Kangas som är vd för pappersbruket Mondi Dynäs i Kramfors.

När Kangas valdes till ordförande den 28 juni, efter ett årsmöte som pågick i fem och en halv timme, tog han och nya styrelsen fram ett 100-dagarsprogram med sex övergripande punkter. Efter drygt 70 dagar på posten är hälften av dem klara och de andra påbörjade. Bland annat ska en general manager, en sportsligt ansvarig, tillsättas.

Hoppas fira SM-guld

Ekonomiskt har klubben det tufft efter det gigantiska minusresultatet, 23 miljoner. Det ekonomiska tappet ger effekt på den sportsliga satsningen i framför allt herrlaget.

När dessutom pandemi fortfarande råder är den ekonomiska osäkerheten stor. Ändå är Magnus Kangas, som säger att han tog på sig ordförandejobbet för kärleken till klubben, försiktigt optimistisk:

– Jag känner att föreningen har en ganska ljus framtid, även om det rent finansiellt är ansträngt. Spelmässigt så vann vi Skoda Trophy, så jag kan inte mer än att lyssna på dem runt laget och de är glada över vad de ser. Damerna behöver man egentligen inte kommentera. Vi har ett starkare lag än i fjol och det är nästan så att man förväntar sig en final och hoppas att det blir SM-guld.

TT: Långsiktigt, vad vill ni uppnå?

– Jag hoppas att vi får ett väldigt attraktivt hockeygymnasium både på tjej- och killsidan, att vi har bra juniorlag på både tjej och killsidan och att SDHL- och SHL-laget ligger topp 4 respektive topp 6. Det blir aldrig som på 60- och 70-talet igen på herrsidan då man inte hade lika många spelarövergångar. Men att vi bygger en stabil bas så att man är med bland de lag det snackas om. Att vi är en attraktiv förening med ett starkt varumärke.

Fakta: Brynäs stormiga år

26 mars: Sportchefen Michael Sundlöv, tidigare guldmakare i klubben, säger att han lämnar efter säsongen i besvikelse över att bara ha blivit erbjuden en ettårig förlängning.

1 april: Brynäs förlorar mot Färjestad i näst sista SHL-matchen och därmed står det klart att det blir kvalspel mot HV71.

3 april: Brynäs förlorar även i den sista omgången mot Oskarshamn och i bussen på hemvägen får tränaren Peter Andersson via tidningsuppgifter reda på att han fått sparken tillsammans med assisterande tränaren Viktor Stråhle. Michael Sundlöv avgår i protest.

4 april: NHL-scouten Josef Boumedienne får tillsammans med Nils Ekman, båda gamla spelare i bland annat Djurgården, något oväntat ta över som tränare under kvalet.

9 april: Lokaltidningen Gefle Dagblad avslöjar att en av herrlagets spelare utreds av polisen för våld i nära relation.

18 april: Brynäs vinner kvalserien mot HV71 med 4–1 i matcher och grejar SHL-kontraktet.

4 maj: Ordföranden Jürgen Lorenz offentliggör att han avböjer omval på årsmötet i juni.

5 maj: Den Brynässpelare som utretts för brott häktas misstänkt för våldtäkt och våld i nära relation.

10 maj: Klubbdirektören Michael Campese avgår som klubbdirektör, något som det ryktats om under flera månaders tid.

11 maj: Ytterligare en Brynässpelare grips misstänkt för våldtäkt. Unicef avbryter samarbetet med klubben.

12 maj: En grupp medlemmar kräver att hela styrelsen ska avgå och lanserar, under arbetsnamnet "Brynäs kan bättre", en ny styrelse där Magnus Kangas föreslås som ordförande.

14 maj: Den förste av Brynässpelarna släpps då han inte längre är misstänkt för våldtäkt, däremot kvarstår misstankarna om våld i nära relation. Han är fortfarande avstängd av Brynäs.

26 maj: Finländaren Mikko Manner presenteras som ny tränare.

15 juni: Brynäs meddelar att årsbokslutet visar en förlust på 23 miljoner kronor, men en uppskrivning av värdet på hemmaarenan gör att det egna kapitalet visar +35 miljoner i stället för -5.

22 juni: Magnus Kangas väljs till ny ordförande sedan medlemmarna gjort tummen ned för valberedningens förslag och i stället gått på "Brynäs kan bättre"-linjen. Två medlemmar från gamla styrelsen kvarstår, men avgår senare. Timmarna före årsmötet anställs Johan Alcén, som avslutar spelarkarriären, som sportchef.

29 juni: Förundersökningen om våldtäkt läggs även ned för den andre Brynässpelaren som kan återgå i tjänst.

1 juli: Fackklubben Unionen rapporterar om undermålig arbetsmiljö i klubben och Annelie Giselson säger till Gefle Dagblad att "Det har varit en tystnadskultur i Brynäs".

17 augusti: Ikeas förre Sverigechef Håkan Svedman presenteras som ny klubbdirektör. Han tillträder den 1 oktober. Därmed är alla nyckelpositioner i klubben nytillsatta förutom en sportsligt ansvarig general manager. Den processen ska ledas av Svedman.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.