Tävlingsdebut för Tullen

SKATEBOARD Föreningen Tullen SBI har arrangerat sin första tävling i den stora lagerlokalen vid vattentornet i Kristianstad. Nyfikna åskådare och förväntansfulla skateboardåkare fanns på plats. I högtalarna dunkade musiken. – Jag är jättenöjd med tävlingen, det fungerade bra, säger klubbens ordförande och främsta drivkraft Martin Cervin efteråt.
Sport • Publicerad 7 november 2001

Totalt 12 åkare hade anmält sig när Tullen SBI –”Skate, BMX, Inline” – anordnade sin första tävling på lördagen. Under hela eftermiddagen var åkningen igång inne i tullen, den stora lagerlokalen vid vattentornet. Det som stod på programmet var street och miniramp. Två olika sorters tävlingsformer för skateboardåkare.

Martin Cervin, ordförande i Tullen SBI förklarar skillnaden.

– Street är den mest populära grenen av de två. Här kan du åka fritt på ytan, välja olika spår och bestämma själv hur du vill lägga upp åket, säger Martin. På streeten får varje åkare tre åk på sig på vardera två minuter. Miniramp innebär att man åker på en ramp formad som ett u. Här turas 3-4 åkare om att visa vad de kan under en period av tio minuter. Detta kallas jam.

Bedömningen av åken sker utifrån åkstil, fart, höjd och de trick man gör. Betyg sätts efter en skala på 1 till 100. Tävlingen liksom verksamheten i stort drivs av Tullen SBI, en förening för Skateboard, BMX och Inlinesåkare med ett femtiotal aktiva medlemmar. Klubbens ordförande, 20-årige Martin Cervin har tillsammans med ett tiotal andra eldsjälar lagt ner mycket arbete på klubben.

– Ett stort steg togs i oktober i fjol när vi äntligen efter flera års väntan fick klartecken från kommunen att börja bygga en skatehall nere vid vattentornet.

Bygget av hallen avslutades den 26 maj i år och har sedan dess haft många besökare.

– Intresset är stort, vi har säkert 100-150 personer som åker utöver de som är medlemmar, berättar Martin som själv har BMX som sin främsta åkgren.

Åldern på åkarna varierar från sex år upp till över 30, en del är nybörjare, vissa rena proffs. Spridningsområdet är stort.

– Folk kommer hit från Hässleholm, Osby, Broby, Bromölla och Karlshamn, säger Martin.

Första tävlingen är lokal och endast till för skateboardåkare. Martin Cervin ser den mest som ett test inför framtiden.

– Många av åkarna är inte vana vid att tävla och tycker inte om det. Därför är det bra att börja med en mindre lokal tävling så att man får möjlighet att prova på hur det är menar Martin.

nHur sammanfattar du tävlingen?

– Vi hade inte så höga förväntningar. Med tanke på det tycker jag det fungerade mycket väl. Nu kan vi vara säkra på att vi klarar av att arrangera sådana här arrangemang och det känns bra, säger en nöjd Martin.

Martin och föreningens mål är nu att så småningom anordna en ny tävling.

– Nästa tävling kommer med största sannolikhet att bli rikstäckande och vara till för såväl BMX och inlinesåkare, säger Martin Cervin.

Av Jens Brogren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.