Annons

Tennisfesten inleds med en tyst minut

TENNIS SYDNEY. Det var tänkt som en tre dagar lång idrottsfest i Australien. Men när Davis Cup-semifinalen mot Sverige inleds på fredag i Sydney, blir det med en ceremoni för att hedra offren i USA.
Sport • Publicerad 19 september 2001

Mer än en vecka har gått.

Men sorgen över det ofattbara som hänt kommer att finnas kvar mycket längre än så, i Australien precis som i övriga världen.

Annons

Det som förändrade världen kommer också att förändra upplägget vid Davis Cup-semifinalen mellan Australien och Sverige i Sydney. Under gårdagens möte mellan de båda nationernas DC-kaptener och arrangörerna, fördes diskussioner om vad som ska göras för att hedra offren i attacken mot USA.

Klart är redan att det blir någon slags ceremoni när semifinalen inleds på fredag vid tennisens OS-arena. –Förmodligen kommer det att bli ett slags ”moment of silence” innan fredagens singelmatcher, säger John Lindsay vid arrangörsstaben.

Thomas Enqvist i det svenska DC-laget har ett ytterligare förslag förutom en tyst minut:

–Jag skulle kunna tänka mig att spela med sorgband, precis som fotbollslagen har gjort. Alla känner vi ju fortfarande vemod. Det viktigaste är att visa att terroristerna inte får vinna, säger han.

Han och de andra tennisspelarna var i New York i samband med US Open bara dagar innan attacken mot World Trade Center och Pentagon skedde.

Och precis som för alla andra räcker inte orden till för att beskriva det fruktansvärda, det tragiska, det som ingen trodde kunde ske – och när det väl gjorde – kommer att sätta eviga spår.

–Jag har ju varit där väldigt mycket, min agent är bosatt i New York, min bror som jobbar i Houston är säkert en gång i veckan i New York på möten. Första tanken var självklart, ”tänk om något har hänt honom” och jag hann bli orolig, säger Thomas Enqvist.

–Jag har alltid trott gott om människor men det är kanske en naiv tanke? Efter något sådant här börjar man tvivla. Det visar vilket sårbart samhälle vi lever i. Självklart ska vi ställa upp i kampen mot terrorism, säger svenske Davis Cup-kaptenen Carl-Axel Hageskog.

–Jag var på väg hem från New York och satt på planet till Melbourne när det hände. Precis som alla andra blev jag chockad och ledsen när jag hörde nyheten. Jag känner personligen folk som jobbar på Wall Street, inte alls långt ifrån World Trade Center, säger Australiens DC-kapten John Fitzgerald. För Australiens Davis Cup-lag har terrorattacken i USA även skapat ett sportsligt problem. Dubbelspecialisten Todd Woodbridge blev fast i Florida, USA, då alla flyg från USA ställdes in. Medan hans lagkamrater kunnat träna i Sydney beräknades Woodbridge anlända under tisdagen.

–Hade semifinalen spelats på grus istället för hardcourt hade det varit betydligt värre. Nu kommer Todd från spel på hardcourt i US Open. Det enda problemet nu är tidsomställningen, säger Fitzgerald.

Av Tobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons