Annons

Tennislöftet om våldet: "Är jag näst på tur?"

Ilskan i USA efter George Floyds död till följd av polisvåld har fått många idrottsstjärnor att höja rösten.
I ett uppmärksammat videoklipp ställer sig tennisstjärnskottet Coco Gauff, som precis som Floyd är svart, frågan:
"Är jag näst på tur?"
Sport • Publicerad 31 maj 2020
"Är jag näst på tur?" 16-åriga tennisstjärnan Coco Gauff är en av flera amerikanska idrottsstjärnor som protesterar mot polisvåldet mot svarta i USA. Arkivbild.
"Är jag näst på tur?" 16-åriga tennisstjärnan Coco Gauff är en av flera amerikanska idrottsstjärnor som protesterar mot polisvåldet mot svarta i USA. Arkivbild.Foto: Lee Jin-Man/AP/TT

Floyds död i måndags är bara ett i raden av uppmärksammade fall där polis i USA använt övervåld mot svarta. Flera amerikanska idrottsstjärnor har redan luftat sin ilska och frustration, och nu sällar sig den 16-åriga tennisstjärnan Coco Gauff till dem.

"Det här är anledningen till att jag använder min röst för att bekämpa rasismen", står det i en video som Gauff publicerat på Tiktok och Twitter.

Annons

Sedan följer bilder på flera av offren – George Floyd, Eric Garner, Breonna Taylor och Trayvon Martin för att nämna några – innan videon avslutas med att Gauff, iförd svart huvtröja, stirrar in i kameran och långsamt sträcker upp händerna i luften medan texten ovanför lyder:

"Är jag näst på tur?"

"Det här är mord"

Coco Gauff slog igenom stort förra säsongen när hon tog sig till åttondelsfinal i Wimbledon, bland annat genom att på vägen besegra sin idol Venus Williams. Flera amerikanska sportprofiler höjde redan tidigare i veckan rösten mot att ännu en svart person mist livet efter ett polisingripande.

"Fattar ni nu!!??!!?? Eller är det fortfarande otydligt??", skrev basketstjärnan LeBron James på Instagram.

"Det här är mord. Avskyvärt. Allvarligt, vad fan är fel med USA????", twittrade en annan basketprofil, Golden States tränare Steve Kerr.

Lett till våldsamheter

NFL-spelaren DeMarcus Lawrence skrev att han var orolig för afro-amerikaners säkerhet:

"Jag är trött på att vara tyst och trött på att vara arg. Hur ska vi kunna känna oss säkra när de som ska skydda oss dödar oss?!!!", skrev han på Twitter.

De fyra poliserna som var med vid gripandet i Minneapolis i måndags sparkades efter det att en video publicerades som visade hela händelseförloppet.

Det har lett till oroligheter i flera delar av landet. Våldsamheterna eskalerade natten till lördagen i Minneapolis trots utegångsförbud och oron spreds till ett 30-tal städer i USA.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons